Убиец на чеченски дисидент в Берлин получи днес доживотна присъда. През 2019 г. обвиняемият застреля в главата грузинеца от чеченски произход Зелимхан Хангошвили в района на парка „Клайн Тиргартен“ в германската столица. Той бе заловен по описание на свидетели. Става дума за руснака Вадим Красиков, познат и като Вадим Соколов, който според прокуратурата е действал по заповед от Русия.

Днес съдът потвърди това обвинение и заяви, че убийството е поръчано в Москва. Престъплението обтегна отношенията между Русия и Германия и след ареста на извършителя Берлин екстрадира двама руски дипломати.

Според разследването Хангошвили (40 г.) бил убит, защото бил неудобен противник на властта в Русия. Той воювал срещу руската армия във втората война в Чечня в периода 2000-2004 г. А по време на краткия въоръжен сблъсък между Грузия и Русия през 2008 г. водил въоръжен отряд от грузински доброволци. Твърди се и че работил за грузински и американски разузнавателни агенции. За Русия мъжът бил терорист.

Хангошвили оцелял след покушение срещу него през 2015 г. в грузинската столица Тбилиси, когато неизвестен го прострелял. Той избягал в Украйна, а през 2017 г. пристигнал в Германия и подал молба за убежище. Германските власти първоначално го определили като ислямистка заплаха с с оглед на руските твърдения за него, но след като те не се потвърдили, му позволили да остана в страната.

Като реакция на присъдата германското външно министерство обяви, че ще експулсира руски дипломати от страната. Това е било съобщено на посланика на Русия на разговор днес с външната министърка Аналена Бербок. Все още не е ясно колко и кои ще са изгонените.