Москва и Пекин сплотяват редиците под натиска на САЩ. Русия и Китай не са съюзници, но противникът им е общ. Това пише руският всекидневник "Независимая газета" (НГ) във връзка с предстоящия по-късно днес видеоразговор между президентите Владимир Путин и Си Цзинпин.

Вестникът посочва, че в разговора двете страни ще обсъдят развитието на двустранните отношения през изтичащата 2021 г. и ще набележат планове за 2022 г.

Повече информация от разговора ще бъде огласена след срещата, съобщи на брифинг говорител на китайското външно министерство. Западни медии твърдят, че двете държави възнамеряват да дадат общ отговор на натиска, който им оказва Вашингтон, като целта е той да бъде принуден да разпилее силите си на два фронта - на украинския и тайванския - и така да бъде поставен в отбранителна позиция, отбелязва НГ.

Според експерти на вестника обаче срещата не е организирана заради някакви извънредни обстоятелства, а по-скоро има задачата да покаже на света, че руско-китайските отношения имат траен характер и не зависят от конюнктурата.

В материала се цитира и китайското издание "Саут Чайна морнинг пост", което предвижда след срещата ще бъде публикувано изявление, целящо да покаже, че Китай и Русия имат общи позиции по много международни проблеми. Демонстрацията на подкрепа от страна на Пекин е важна за Русия, защото тя е на ръба на нова конфронтация със Запада заради Украйна. Но и Китай се нуждае от близък партньор, защото връзките му със Запада се влошават, а няколко страни дори обявиха дипломатически бойкот на Олимпиадата в Пекин, допълва "Независимая газета", цитиран от БТА.