Късно вечерта в петък и с над месец закъснение от законоустановения срок, служебното правителство на Стефан Янев публикува проекта за бюджет на България за 2022 г. Заедно с него министерството на финансите представи и средносрочната актуализирана бюджетна прогноза за периода 2022-2024 година, представляваща мотивите към него и всички съпътстващи документи. 

Главното - както вече обеща, финансовият министър Валери Белчев не залага никакви нови политики, нито рефоми. Той обяви, че те трябва да бъдат направени от редовен кабинет. За сметка на това обаче, разчетите на експертите в МФ предлагат дефицита да скочи до 5,1% ( 7 млрд. лв.) от Брутния вътрешен продукт, като в това число влизат и антикризисните мерки. Ако те бъдат изключени, то излиза, че МФ се е съорбазило с правилото за дефицит до 3% от БВП. Средносрочната прогноза пък казва, че в следващите годишни стъпки за фискална консолидация, като дефицитът по КФП намалява до 2,8% от БВП през 2024 г.

Шокиращото е, че Белчев обяви само преди седмица, че дефицитът ще бъде 2,9%. Това означава, че той или не е сметнал антиковид мерките или просто не знае какво пише в собствнеия му проект, защото това не е първото му такова объркване. Преди десетина дни той тотално се оплете и относно предлагания размер на минималната пенсия. 

В средносрочен план разходите по КФП (без разходите, извършвани от сметки за средства от ЕС и по други международни програми и договори, приравнени към тях, вкл. свързаното с тях национално съфинансиране) са в рамките на 40%-то правило по ЗПФ, като бележат спад от 39,6% от БВП през 2022 г. до 35,7% от БВП през 2024 г., пишат още от МФ. 

Що се отнася до приходите, Белчев и компания предполагат номинален ръст за целия тригодишен период. МФ очаква ръст на БВП от 4,4% през 2022. г.

Служебното правителство не пипа данъчния модел и преките, както и косвените налози остават такива каквито са в момента. 

Белчев предлага увеличение на минималната работна заплата за 2022 г. до 710 лв. при сегашните 650 лв. Ако този вариант се приеме, то размерът на МРЗ ще остане такъв до 2024 г. 

Увеличават се и с 5% заплатите на всички служители в бюджетния сектор. Това е намаление на увеличението спрямо политиките на ГЕРБ, които залагаха около 10% всяка година. 

Както Клуб Z вече писа - Белчев предлага минималната пенсия да се увеличи от първи юли по швейцарското правило до над 392 лв. Заложено е и увеличение на прага на максималния осигурителен доход до 3400 лв. при 3000 лв. в момента. 

Максималната пенсия повдига своя таван със 100 лв. до 1500 лв., считано от 25 декември. Към всички пенсии ще продължават да се изплащат и 60 лв. надбавки до средата на следващата година 

И още:

- увеличаване на минималния осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители за целия период от 420 лв. на 710 лв., до размера на МРЗ, приравнено на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица;

- увеличаване на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица за целия период от 650 лв. на 710 лв.;

- увеличаване на минималните осигурителни доходи по основните икономически дейности и квалификационни групи професии на нивото на минималната работна заплата за 2022 г. – 710 лв., като се извършва корекция само по отношение на позициите, които са под определения размер.

В проектобюджета е записано още, че страната ще даде допълнителни пари в сектор "Здравеопазване" за закупуване на допълнителни ваксини (270 млн. лв); за подкрепа на персонала на първа линия (350 млн. лв.); за лекарствени продукти за лечение на COVID-19 и резерв от лекарствени продуктир (160 млн. лв.).

С оглед повишаване ефективността на семейните помощи за деца, се предвижда увеличаване на доходния критерий по чл. 4 и 4а от Закона за семейни помощи за деца, съответно от 410 лв. на 510 лв. – за получаване на пълния размер на помощта и от 410,01 лв. до 510 лв. на 510,01 лв. до 610 лв., включително – за получаване на 80 на сто от пълния размер на помощта. Наред с доходния критерий се предвижда и увеличаване на размерите на месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, съответно: за семейства с едно дете - с 10 лв. (от 40 лв. на 50 лв.), за семейства с две деца - с 20 лв. (от 90 лв. на 110 лв.), за семейства с три деца - с 30 лв. (от 135 лв. на 165 лв.) и за семейства с четири деца - с 30 лв. (от 145 лв. на 175 лв.). 

И накрая - финансовото министерство на Валери Белчев предполага, че в края на средносрочната рамка до 2024 г. държавният дълг може да достигне до нивото от почти 50 млрд. лв. В момента той е малко над 30 млрд. лв. Това означава, че се предполага, че през 2022 г., 2023 и 2024 г. може да бъдат изтеглени общо нови 20 млрд. лв.Това обаче ще реши Народното събрание.  Специално за 2022 г. е записан таван от 10,2 млрд. лв.

Припомняме, че преговорите за коалиционно споразумение постигнаха решения по отношение на целите на бюджета за 2022 г. и те се различават от тези предложени от служебния кабинет. Това означава, че най-вероятно проектът на Белчев ще претърпи сериозни промени. 

Коалиционните партньори се разбраха за по-нисък дефицит - до 4,5% и за дълг до около 6 млрд. лв. през 2022 г. ( 3 млрд. лв. от тях са падежи по стари задължения). 

Асен Василев иска и увеличение на МОД до 3450 лв., а минимална работна заплата от 700 лв. 

Като цяло според коалиционното споразумение Министерски съвет ще има съвсем различен състав и това гарантира големи промени спрямо представения днес проект. Интересното е, че ако правителството бъде сформирано в началото на следващата седмица, то Белчев няма да може да представи проекта си дори на тристранката другия петък.