Минималната пенсия от 1 януари да бъде 370 лв., но от 1 юли да се повиши допълнително и да достигне до малко над 392 лв. Това е записало служебното правителство в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2022 г., който вече е одобрен от Надзорния съвет на НОИ.

Увеличението от средата на лятото вероятно е номиналната сума по процентното увеличение (около 6%) по т.нар. "швейцарско правило", което по принцип е законовоустановена норма. 

На практика това означава, че средната пенсия в страната ще достигне размер над 580 лв., но пък над половината пенсионери у нас ще получават минималната сума. Това е тотално изкривяване на пенсионния модел, което бе подето още по времето на ГЕРБ. 

Рекапитулацията в края на следващата година ще покаже, че минималната пенсия е скочила с почти 100 лв. за две години, без в НОИ да се събират толкова пари. Всъщност дефицита в бюджета на ДОО ще нарасне до около 8 млрд. лв. 

Трябва да се знае, че Белчев и Донев вече заявиха, че ще заложат за първите шест месеца на 2022 г. и допълнителна надбавка към пенсиите от 60 лв. Така би трябвало хората да не получават по-малко пари, отколкото сега - 420 лв. Само тази мярка ще струва на хазната около 750 млн. лв. 

Освен това финансовият министър Валери Белчев и неговият колега в социалното ведомство Гълъб Донев предлагат таванът на максималната пенсия да се повиши до 1500 лв., а прагът на максималния осигурителен доход да скочи рязко с 400 лв. до 3400 лв. 

Това е близо до предложението на Асен Василев за около 450 лв. увеличение. Тази идея не се приема от "Демократична България". Все още не е ясно какво ще гласува парламента, когато моментът за това дойде. 

И още - обезщетениято за майчинство остава на 650 лв. за втората година, но служебния кабинет предлага ръст на минималните осигурителни вноски за самоосигуряващи се лица до 710 лв. (при 650 лв. в момента). Коалиционното споразумение между четирите евентуални управляващи предвижда 700 лв. 

Всички останали обезщетения остават без промяна.