След като вчера не можа да отговори категорично на въпроса "Каква минимална пенсия предвижда в своя проектобюджет за 2022 г. служебното правителство", днес финансовият министър Валери Белчев се поправи и заяви - предложението ще бъде за сума от 430 лв. 

Тя се формира от решението на парламента при актуализацията да запише минимална пенсия от 370 лв., която влиза в сила от 25 декември, като към нея се прибавят и 60 лв. надбавки. Така общата сума набъбва до 430 лв. и дори превишава прага от 420 лв., колкото взимат днес пенсионерите на минималната ставка. 

Странното е, че Белчев предлага с 10 лв. повече, отколкото се разбраха партиите на преговорите за правителство, но какво ще е окончателното решение зависи именно от тях в Народното събрание

"Нашата цел е този доход да не спада, което означава да продължим да изплащаме същите средства", обясни решението си днес Белчев. 

По логиката на Белчев обаче, това означава, че след края на пандемията пенсионерите би трябвало да получават само 370 лв. Преговорите обаче поднесоха друго решение - твърди 420 лв. за минималната ставка. 

Иначе - Белчев потвърди, че МФ ще внесе своя план за бюджет, въпреки изричното желание на евентуалния нов финансов министър Асен Василев сам да направи проект. 

Валери Белчев потвърди и че ще предложи 710 лв. минимална заплата за 2022 г. Отново - в разрез с решенията на преговорите, където се говори за 700 лв. 

"Трябва да мислим и за работодателите. Ако прекалено много се вдигне МРЗ, рискуваме да фалираме прекалено много фирми и хората да останат без работа. Това е един баланс, който работи на базата на търсенето и предлагането. Трябва да мислим за бизнеса, не само за заплатите", аргументира се финансовият министър. 

Дългът ще расте

Днес Белчев потвърди и информацията на Клуб Z, че дългът през следващата година ще бъде около 10 млрд. лв. Според финансовия министър, това не означава, че ще се изтеглят всички, но е добре да имаме варианти за маневри. 

Причина за високите нива на таван са, че догодина имаме няколко падежиращи плащания по настоящи задължения в големи размери, нуждата да се финансира дефицита, който ще бъде около 4% от БВП, както и да се финансират COVID мерките в подкрепа на бизнес и граждани. 

Що се отнася до тази година, Белчев показа завиден оптимизъм, казвайки, че хазната може да приключи годината с нулево салдо или дори с малък излишък. Нови дългове през 2021 г. няма да се теглят. Това означава, че през декември не се планират никакви ударни харчове на държавата, каквито бяхме свиканли да виждаме. 

"Дълговият лимит е определен на 4,5 млрд., дотук сме изтеглили 3,8 млрд. Тъй като като цяло приходната част върви добре, не планираме до края на годината да правим допълнителни емисии".

Той не очаква и голямо шоково ниво на инфлацията, предполагайки, че до средата на следващата година тя ще бъде овладяна.