Броят на американците, подали молби за обезщетения при безработица, e спаднал до най-ниското равнище от над 52 години при продължаващо затягане на пазара на труда на фона на остър недостиг на работна сила, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Първичните заявления за държавни обезщетения за безработица са намалели с 43 000 до сезонните 184 000 през миналата седмицата, отчете днес министерството на труда на САЩ. 

Спадът до най-ниско ниво от септември 1969 г. обаче вероятно е преувеличен от трудностите при коригиране на данните спрямо сезонните колебания около празниците, уточняват експерти.

Без отчитане на сезонните фактори молбите всъщност са се увеличили с близо 64 000 до 281 000, допълва Асошиейтед прес.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 215 000 заявления за миналата седмица. Показателят се понижава от рекорден връх от 6,149 милиона, достигнат в началото на април 2020 г.

Четириседмичнoто равнище, което се приема за по-стабилен измерител, е спаднало под 219 000 - най-ниско, откакто пандемията удари САЩ през март 2020 година, посочва АП.

Молбите за помощи обикновено се увеличават, когато времето стане по-студено, но икономистите твърдят, че този сезонен модел е малко вероятно да се запази заради затягането на пазара на труда.

Към края на октомври в САЩ са регистрирани 11 милиона незаети работни места, а към 27 ноември общо малко под 2 милиона американци получават традиционните помощи при безработица.

Утре първата в света икономиката очаква други ключови данни - за ноемврийската инфлация.

Президентът Джо Байдън междувременно уточни днес, че утрешните данни за инфлацията няма да отразяват спада на някои цени напоследък, включително на разходите за енергия.

"За щастие през седмиците, след като бяха събрани данните за утрешния доклад за инфлацията, цените на енергията спаднаха", каза Байдън в изявление, отбелязвайки поевтиняването на бензина на дребно в някои щати в последно време.

"Информацията, която ще бъде публикувана утре за енергията през ноември, не отразява днешната реалност и не отразява очакваните понижения на цените през идните седмици и месеци, като например на автомобилния пазар", посочи държавният глава на САЩ.