Службата на ЕС за подкрепа в областта на убежището (EASO) се превръща в Агенция на ЕС за подкрепа в областта на убежището (EASA).

Съветът на ЕС одобри днес регламент за създаването на новото ведомство. Централата му е в Малта.

Агенцията ще отговаря за по-доброто функциониране на общатаевропейска система за убежище. Това ще става чрез осигуряване на засилена оперативна и техническа помощ за страните членки, както и чрез сближаване на стандартите като например оценяването на молбите за международна закрила.

Докладчик по досието за EASA бе българската евродепутатка Елена Йончева от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД). Нейният доклад бе приет от Европейския парламент на 11 ноември. Одобреният днес регламент официализира създаването на Агенцията.

Тогава Йончева обясни пред Клуб Z, че EASA ще има право да изгражда бежански лагери извън ЕС, следователно извън България. Те ще се намират там, където е съответният конфликт. Агенцията ще може да изпраща и специалисти, които да вземат предварително информация за ситуацията в региона, за евентуална възможност от бежански вълни.

Регламентът за новата агенция предвижда разполагането на експерти в страните членки, когато те поискат оперативна подкрепа. За целта ще бъде създаден резерв от 500 експерти, като 8 от тях ще бъдат български. Тези експерти ще могат да проведат квалифицирани интервюта, за да идентифицират истинските бежанци и тези, които трябва да бъдат връщани обратно. Специалистите ще идентифицират и потенциалните терористи.