УЕФА потвърди, че насроченият за днес мач от Лигата на конференциите между "Тотнъм" и "Рен" няма да се играе заради многото случаи на COVID-19 в английския тим.

Че двубоят няма да е днес практически стана ясно още снощи, но европейската футболна централа обяви, че разглежда казуса и ще се произнесе на по-късен етап.

В клуба са регистрирани 17 позитивни, осем от които футболисти, а останалите - хора от щаба. Това е довело до изолация на близо 11 играчи, като заразата вече е плъзнала и във втория отбор. Въпреки това "Тотнъм" е разполагал с 13 полеви състезатели и вратар и според правилото на УЕФА е трябвало да излезе на терена. Централата обаче е решила да уважи желанието на "шпорите" и да отложи срещата.

Нещо, което вбеси "Рен" още снощи. Френският клуб излезе с декларация, в която казва, че "Тотнъм" първоначално е уведомил, че мач ще има. Така "Рен" е поел за Лондон. Вечерта обаче на видеосреща между представители на тимовете и УЕФА спортният директор Фабио Паратичи оповестил променената позиция на домакина в заключителния двубой от груповата фаза на надпреварата.

"Това е едностранно решение, което по никакъв начин не беше потвърдено от УЕФА, заяви "Рен". - Представителите на "Тотнъм" не искат да оповестят броя на заразените с COVID играчи, при условие, че правилото казва, че мач може да се играе, ако даден отбор разполага с 13 полеви състезатели и вратар."

Нататък пише, че "Тотнъм" не е представил официален документ. "Рен" потвърди, че иска да излезе на терена и че се е обърнал към УЕФА - принуден да го направи заради "лондонската мъгла".

"Това е липса на феърплей", категоричен е френският клуб, добавяйки, че бил подведен от разнопосочните сигнала от Северен Лондон и че си запазва правото да обжалва решението на УЕФА.

За нарастващия брой случаи на COVID-19 в "Тотнъм" започна да се шуми в края на миналата седмица. Под въпрос е и неделният сблъсък с "Брайтън" от Висшата лига. Ще бъде трудно да се насрочи нова дата за срещата в Лигата на конференциите, тъй като програмата на "Тотнъм" до края на годината е доста наситена - ще трябва да се отлага мач от местния календар.

"Рен" е победител в групата с 11 точки, но "Тотнъм" още не си е осигурил продължаването, тъй като има 7 т., с колкото е и "Витес", който приема "Мура" (3 т.).

"Проблемът е, че всеки ден имаме нови и нови случаи на COVID, заяви на брифинг мениджърът на "шпорите" Антонио Конте. - Заразата се разпространява и това е сериозен проблем. И сме малко уплашени, тъй като имаме семейства. Защо при това положение да поемаме рискове, питам се аз? Всичко това ме кара да се чувствам много разстроен. Положението е сериозно и ние не знаем какво следва утре. Всеки ден имаме позитивни. Може и аз да се заразя, но по-добре аз, отколкото футболист. И да говорим за футбол при тези обстоятелства ми се вижда невъзможно."

Конте добави, че е ваксиниран.