Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В ЕС трябва да бъдат въведени общи правила за полицейско сътрудничество, които да улеснят проследяването на престъпниците.

Това гласи предложение на Европейската комисия, представено в сряда от нейния зам.-председател Маргаритис Схинас и еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон.

Почти 70 на сто от престъпните групи действат в поне три държави от ЕС едновременно, отбелязват от Комисията. Предложението предвижда европейските полицейски служби да обменят данни денонощно и много по-лесно със свързване на информационните системи.

Предлага се също европейските полицаи да преминават обучение по общи показатели, както и езикови курсове.

Според ЕК трябва да бъдат ясно определени престъпленията, за които при преследване полицаи от една държава от ЕС имат право да навлязат в друга европейска страна. Предлага се да бъде определен начин в такива случаи полицаите от двете държави да могат бързо да осъществят връзка.

Брюксел предвижда разширяване на обема от данни, достъпни в общата информационна система, както и проверки от Европол в международните бази данни за престъпници, засечени в страни извън ЕС. Когато една страна членка ЕС поиска от друга данни, отговорът трябва да се получи в срок до 8 часа при спешните случаи и до 7 дни при останалите заявки.

Предложенията на комисията ще бъдат обсъдени от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

„Не би трябвало да е възможно престъпниците да избягат от полицията, като просто преминат от една държава членка в друга. Наличието на ясни канали за обмен на информация ще означава, че полицията може бързо да идентифицира заподозрените лица и да събира информацията, която ѝ е необходима за разследванията“, коментира Маргаритис Схинас.

Според Илва Йохансон полицията в момента е подчинена на различаващи се и сложни национални правила. Предложенията на ЕК ще ѝ предоставят ясна европейска рамка. Силите на реда ще разполагат и с по-добри инструменти за обмен на информацията, за да предпазва хората от все по-находчивите престъпници.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.