Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Австралия ще се присъедини към Съединените щати в дипломатическия бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин, съобщи днес премиерът Скот Морисън, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В понеделник САЩ заявиха, че правителствените официални представители на страната ще бойкотират олимпиадата заради "жестокостите" и нарушенията на човешките права от страна на Китай. Пекин на свой ред каза, че САЩ "ще си платят цената" за това решение и предупреди за "решителни ответни мерки".

Въпреки заплахите Морисън заяви, че Канбера ще се присъедини към дипломатическия бойкот.

"Австралийските правителствени представители няма да отидат в Китай за тези игри. Австралийските атлети, разбира се, ще отидат", заяви той пред журналисти.

Вчера вицепремиерът на Нова Зеландия Грант Робъртсън съобщи, че страната няма да изпрати свои дипломатически представители на министерско ниво на зимните олимпийски игри в Пекин през февруари 2022 г.

Великобритания обмисля ограничено правителствено присъствие на Олимпийските игри в Пекин, но не и пълен дипломатически бойкот, пише днес в. "Телеграф", цитиран от Ройтерс.

Говорител на премиера Борис Джонсън заяви вчера, че все още не е взето решение дали правителствени представители ще присъстват на Зимните олимпийски игри в Пекин. 

Уйгурите, мюсюлманска етническа група в Китай, които имат голямо присъствие в Турция, приветстваха американския бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин и призоваха други страни да направят същото, предаде Ройтерс.

Около 50 000 уйгури се смята, че живеят в Турция, което е най-голямата уйгурска диаспора извън Централна Азия.

Една 40-годишна уйгурка, живееща в Истанбул, заяви, че приветства решението на САЩ.

"Китай в момента извършва геноцид срещу уйгурите, както всички знаят, и избива милиони хора там", посочи тя. "Ще бъде правилно целият свят да организира бойкот, не само Америка".

"Мисля, че това е началото на реакциите. Може би други страни ще се присъединят в последствие към бойкота, след като решението на Америка беше обявено", казва друг уйгур в Турция.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.