Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

САЩ ще предприемат дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г., заяви днес говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от БТА.

Американските спортисти ще участват в Олимпиадата, но правителството на президента Джо Байдън няма да изпрати нито дипломатически, нито официални представители.

Байдън каза миналия месец, че обмисля подобна мярка заради нарушаването на правата на човека в Китай. Пекин е обвиняван за извършването на репресии в Хонконг и срещу етническите малцинства, предимно уйгурите, в северозападната провинция Синцзян.

Попитана защо САЩ се въздържат от пълен бойкот на Олимпийските игри в Пекин, Саки отбеляза, че Вашингтон не иска да наказва спортистите, които са се готвили усилено за събитието през февруари 2022 г.

Китай обеща по-рано "решителни ответни действия", ако САЩ вземат решение за дипломатически бойкот на Игрите.

Когато Америка обяви намеренията си, китайското посолство във Вашингтон определи бойкота за "показен акт" и "политическа манипулация", които няма да се отразят на успешното й провеждане, предаде Ройтерс.

"И без това не сме канили никакви американски политици, поради което "дипломатическият бойкот" няма никаква стойност", посочи говорителят на китайското посолство Лю Пънюй в имейл в отговор на запитване по темата.

"Подобен показен акт е просто една политическа манипулация и сериозно изопачаване на духа на Олимпийската харта. Всъщност никой не го интересува, дали тези хора ще пристигнат или не, и това няма да се отрази по никакъв начин на успешното провеждане на Зимната олимпиада в Пекин през 2022 г.", допълни говорителят.

Властите на Канада също обмислят да наложат дипломатически бойкот на Олимпиадата в Пекин, съобщи говорителката на канадското външно министерство Кристел Шартран, цитирана от ТАСС.

"Уведомиха ни за решението на САЩ. Продължаваме да обсъждаме този въпрос с нашите партньори и съюзници", каза тя и добави: "Канада продължава да бъде дълбоко обезпокоена от тревожните съобщения за нарушаване на правата на човека в Китай".

Други страни също обмислят форми на бойкот на Зимните игри заради случая с тенисистката Пен Шуай, която изчезна от публичното пространство миналия месец, след като обяви в социална мрежа, че е била изнасилвана от бившия премиер Жан Гаоли. Наскоро Женската тенис асоциация (WTA) извади от календара си всички турнири при дамите през 2022 г.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.