Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Френската полиция задържа тази сутрин 33-годишния Халед Ид ал Утейби - един от заподозрените за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, съобщи френското радио Ер Те Ел, цитирано от Ройтерс.

Ал Утейби беше задържан на летище Роаси край Париж, преди да се качи на борда на самолет за Рияд.

Според Ер Те Ел, арестуваният е бивш саудитски кралски гвардеец, за когото се смята, че е участвал в убийството на Кашоги през октомври 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Очаква се утре сутринта той да бъде отведен в прокуратурата в Париж, където да го уведомят, че срещу него има издадена заповед за арест. Ако самоличността му бъде потвърдена и задържаният се съгласи на екстрадиция, той ще бъде предаден на властите в Турция, където се води съдебен процес за убийството на Кашоги. Ако задържаният откаже да бъде екстрадиран, въпросът за екстрадицията му ще се решава от френски съд.

Според радио Ер Те Ел, Ал Утейби е бил в саудитското консулство в Истанбул по време на убийството на саудитския журналист. Задържаният е в списъка на 20 саудитски поданици, издирвани по линия на Интерпол във връзка с убийството.

Отбелязва се, че арестът е извършен в деня след визитата в Саудитска Арабия на президента на Франция Еманюел Макрон, където той се срещна с престолонаследника Мохамед Бин Салман.

БТА

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.