Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вдовицата на саудитския журналист Джамал Хашоги постави под въпрос ангажимента на президента на САЩ Джо Байдън да потърси сметка на саудитското кралство, три години след убийството на съпруга й, което потресе света, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По повод на печалната годишнина Хатидже Ченгиз посети Вашингтон и се включи в протест пред саудитското посолство. После тя отиде и на бдение близо до американския Конгрес, където показа портрет на Хашоги, направени от вестникарски изрезки.

Ченгиз каза, че е потресена от това, че няколко дни преди годишнината, съветникът по националната сигурност на Байдън - Джейк Съливан, се е срещнал със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Според доклад на американското разузнаване, публикуван по разпореждане на Байдън през пролетта, престолонаследникът е утвърдил убийството на журналиста през 2018 г. в Истанбул.

"Мохамед бин Салман ми отне Джамал, на мен и на целия свят. Ще го държите ли за отговорен или ще възнаградите тези убийци?", заяви вдовицата на Хашоги.

Преди избирането си за президент Байдън обеща, че ще накара саудитските лидери да си платят за отговорността за смъртта на Хашоги. Но американското правителство парадоксално не санкционира Мохамед бин Салман, за да избегне открита криза с петролната монархия, която си остава ключов съюзник на САЩ. Администрацията на Байдън разчита на Рияд по-специално за прекратяване на войната в Йемен, където саудитците подкрепят правителствените сили срещу бунтовниците хуси, подкрепяни от Иран.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.