Ерик Земур е Тръмп за французите. Той ужасява привържениците на традиционните политически сили и придава особен заряд на предизборната кампания за президентските избори във Франция догодина. Има ли обаче той истински шансове да спечели изборите, пита журналистката Ан-Елизабет Муте от в. "Дейли телеграф".

Създаване на "френско Гуантанамо", в което терористи да бъдат държани дори и след изтичането на срока на присъдите им. Изгонване от Франция на всички чуждестранни граждани, които са извършили престъпление. Таксуване на престъпниците за престоя им в затвора. Въвеждане на забрана за всички чуждестранни роднини на френски граждани да се преместват във Франция за поне пет години. Даване на предимство на френския суверенитет пред решенията на Съда на Европейския съюз, когато са в противоречие с него. Въвеждане на ред и дисциплина във френските училища.

Това са само част от целите на крайнодесния Ерик Земур, за чието постигане той планира да работи, ако дойде на власт.

Всички тези идеи намериха място и в платформите на участниците в борбата за определяне на кандидат-президента на десноцентристката партия "Републиканците". Това показва, че още преди да държи речта си в неделя, Земур вече промени из основи предизборната кампания.

Дори президентът Еманюел Макрон, макар да отрича, си присвои няколко идеи на Земур, когото отказва да признае за свой съперник, като например концепцията му да не бъдат изплащани помощи на хората, които "не търсят работа сериозно", и програмата за създаване на шест нови ядрени централи.

На фона на слабите позиции на френската левица, която се очаква да получи едноцифрен процент от гласовете на предстоящите избори, битката за душата на Франция се води в дясното поле на политическия спектър, отбелязва Муте.

Името на Земур се превърна в синоним на "фашист, расист и опасен" човек за всички журналисти от традиционните медии в Париж. Нарастващата му популярност още повече ги ожесточи срещу него.

Макар да е сравняван с Доналд Тръмп, Ерик Земур е способен да говори скромно за себе си. Идеите му обаче са адресирани до онези френски избиратели, които се усещат изоставени от елитите в Париж и имат същия резонанс като тези на Тръмп в Съединените щати.

Тези елити изглежда забравиха и най-важния урок във връзка с възхода на Тръмп: колкото повече са преднамерените нападки срещу Земур, толкова по-привлекателно става неговото послание, обобщава Муте.

БТА