Властите в Катар и Турция продължават да оказват помощ на завзелото властта в Афганистан движение на талибаните за възстановяване на работата на летището в Кабул и се стремят да постигнат споразумение за експлоатацията на летището на постоянна основа, заяви днес вицепремиерът и министър на външните работи на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани след преговори в Доха с турския си колега Мевлют Чавушоглу, предаде ТАСС, като се позовава на телевизия "Ал Джазира".

Той каза, че на срещата е било обсъдено взаимодействието на Катар с Турция във връзка с Афганистан.

"В частност разговаряхме за нашето сътрудничество с временното афганистанско правителство за управление на летището на постоянна основа", посочи Ал Тани, като уточни, че двете страни се стремят да постигнат споразумение с талибаните за експлоатация на летището.

Пистата и терминалите на летището в Кабул бяха силно повредени заради хаоса на летището при евакуацията на гражданите на западни страни и на афганистанци, които са им сътрудничили, както и заради терористичния атентат на 26 август в този район. От края на август технически специалисти от Катар и Турция помагат за възстановяване на работата на летището.
Чавушоглу заяви от своя страна, че са обсъдили начините за това летищата в Афганистан да останат отворени, съобщи Анадолската агенция.

Ние разговаряме с Катар за това какво можем да направим за това летищата в Афганистан да останат отворени, дали ще можем заедно да управляваме летищата, каза Чавушоглу. Между нас има съгласие по този въпрос, ще действаме заедно, посочи той, като добави, че тези въпроси трябва да се обсъдят добре в преговори с талибаните.

Чувствителността на Катар и Турция за доставянето на хуманитарна помощ за афганистанския народ трябва да даде пример на международната общност, изтъкна още Чавушоглу. Той каза, че турският Червен полумесец и катарският Червен полумесец активно работят на терена за доставянето на хуманитарна помощ за афганистанския народ. Чавушоглу посочи, че Турция е отпуснала средства, които са били насочени за предоставяне на хуманитарна помощ.