Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Настоящата парламентарна палитра е натоварена с огромни обществени очаквания. Народното събрание вече проведе първото си заседание. Едно изглежда на този етап сигурно – популизмът все още доминира, а воля за демонтажа му не е налице.

Темата за отношението на България към югозападните съседи е разположена в най-болезнената зона на колективното ни въображение. Помиряването с миналото е неизбежно. То минава през горчивото осъзнаване, че вкаменяването на неговите образи е капитал, който политици умело обръщат в частен интерес.

Проблемът със Северна Македония е резултат от пълния отказ на поредица български правителства да формулират държавна политика, адекватна на новите реалности. Ако преди век в някои зони на областта Македония са живели българи, то днес те са само няколко хиляди. Ако преди столетие българската книжовна норма е включвала говорите, употребявани чак до Корча в Албания и Южно Косово, то днес има литературен македонски език, създаден, подобно на българския, в академия на науките. Книжовният език не е взет от терена, а е конструиран по научен път. Важи за всеки книжовен език.

Примери от Европа

Норвежкият език получава своя литературна норма едва през ХХ век. Той е съвършено разбираем за датчани, чиито език има доста по-дълга история, но това не поражда поводи за подигравки, подобни на българските спрямо македонския език и неговите носители. Италианци и испанци също се разбират без нужда от превод, но комшийски свади за това кой е по-легитимен наследник на някогашния език на Римската империя няма.

Същото важи и за македонската нация. Подобно на всяка друга, тя е факт и няма нужда от височайше благоволение от когото и да е, за да започне да съществува пълноправно. Доводът за нейната изкуственост е несъстоятелен – общностите са плод на консенсус между членовете си, не са природно явление.

Още сме в плен на национализма

Разказът за националната история, предназначен за широка обществена употреба, у нас не търпи почти никакво развитие. От учебниците беше премахната блендата "марксизъм-ленинизъм", но национализмът – явен или укрит – продължава да определя историческите знания на младите.

Площадът и медийната среда усилват тези гласове. В политическото говорене омразата към комшиите не се смята за неприлична. Заставането срещу национализма е равносилно и на съпротива срещу определени политически субекти, които, ако не приемем монопола им над процедурите по получаване на български паспорти, то няма как да отхвърлим господството им над въображението на гражданството чрез фигури като българския характер на голяма част от териториите в съседство и величието на България и българите извън времето и пространството.

Днес за 5 от 7-те парламентарно представени сили затрудненията в отношенията между съседите се оказаха маловажни. Водещите политически субекти избраха изобщо да не засегнат темата в речите си при откриването на новия парламент. 

Едва шестата подред наруши това мълчание. Прочее, Христо Иванов превърна темата в своя традиция. Той начена и предишното Народно събрание с идеи относно неотложната нужда от положително решение на българо-македонския блокаж. Надеждата беше мимолетна. Сега и той се присъедини към настояващите за спазване на онова, което в очите на обществото представлява „българска историческа истина“. Зад този похват би могло да бъде прочетен и популистки нюанс.

Коалицията, обвинявана в нездравословни залитания към Запада и в готовност да подмени националния интерес с този на външни сили, дава гаранция на разтревожените граждани, че българщината ще оцелее. Знанието няма националност. Подобно на науките за природата и математиката, историята също се подчинява на общоприети логики.

Подменят се фактите с овехтели понятия от преди век

За Костадин Костадинов от „Възраждане“ Северна Македония е „втора българска държава“. Схващане, чиято актуалност отпраща към края на XIX и първите десетилетия на XX век, ала няма нищо със съвременността. Днес в държавата със столица Скопие живеят преимуществено македонци. Подмяната на този факт с овехтелите разкази от преди столетие представлява политически капитал, който партията и лидерът ѝ използват и видимо няма да се откажат от неговия популистки потенциал.

Историческите знания трябва да се обновяват. Това не е факт и в голяма част от университетските лекционни курсове – националистическата гледна точка господства и в зоната на академичното знание. Необходимо е да осъвременяваме и политическите си разбирания. След като досегашната позиция доведе до задънена улица, промяната е наложителна. Популисткото прилепване към елемент от обществените очаквания не е довод за настояване в доказано вредна и за двете страни посока. Несъмнено нужна е промяна в смесената историческа комисия – както в концепцията ѝ, така и в личния ѝ състав. Свободата на изразяване налага да признаем, че историческият разказ като такъв не подлежи на регулация. Можем да договорим в най-общи контури само този в учебниците. С готовност да реформираме поне част от отживелиците в българските читанки. И с експерти, съзнателно причастни към подобен цивилизационен избор: историята се развива редом с обществото и мисленето ѝ като свещена крава причинява блокажи.

Липсва разбиране за това, че агресията е неприемлива

Миналата седмица постоянният представител на България в ЕС Румен Александров даде да се разбере, че разделянето на С. Македония и Албания в преговорния процес изглежда приемливо решение. Онзи ден президентът на Албания Илир Мета реагира положително. Тази фактология сочи, че българската страна не търси решение за снемане на преговорното вето. Напротив – усилието за освобождаване на пътя на Албания изглежда като подготовка за дълготрайна криза със Северна Македония.

Истинският проблем – ако погледнем в по-голяма дълбочина – е липсата на обществен консенсус относно неприемливостта на агресията. Насилието е видим обществен проблем, а отказът да се занимаем с него го нормализира. Превръща го в елемент от нормалното, от правилното. Когато политическата власт не се съпротивлява, когато лидерите се отказват от ролята си на пример за гражданите, поемайки риска да загубят всенародната любов, тогава друго не ни чака, освен преход от криза в криза. Примерът със Северна Македония го доказва.

 

 

Препечатваме материала от "Дойче Веле", подзаглавието е на редакцията. Този анализ изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Коментари

.....

Молим? Я пак?

Примерът с Норвегия е плод на невежество

Норвегия е била провинция на Дания, а после и на Швеция чак до 1905. Това шматарокът-автор заради незнание е прескочил в езиковите си напъни. Захласването по Саудитска Арабия на Скандинавия е плод ЕДИНСТВЕНО на несметното богатство от петролните залежи. Бензиностанцита на Севера не може да бъде еталон за никого. Някои дивашки нрави там го потвърждават.

Гошо Тарабата се е преродил в един миниатюрен Атанасов

Въвеждането на македонски език в българските училища и помакедончването на българите е патент на Георги Димитров по лична заповед на Сталин. Няма нищо учудващо, че Дойчо Велев стръвно пропагандира болшевишките идеи на Третия Интернационал. Разлика няма. https://www.youtube.com/watch?v=JmU-Eu6tN4E
i l's picture
i l
ivanll

Още от заглавието нещата тръгнаха на зле

Неадекватността на българските политици е пословична, но да твърдим че македонският език и нация не са изкуствено създадени е ъпсурд. Вместо да се изопачава и лъже е по-добре да приемем истината и да приемаме нещата такива какви са. Много, ако не и всички, езици и нации имат и изкуствен произход от обстоятелствата през вековете, но не виждам причина подмяната на историята от Македония да се толерира. В Македония е извършван геноцид, използвана е пропаганда, а понастоящем все още сме демонизирани, и както сме демонизирани те искат да влезат в съюз, който се основава на загърбване на такъв тип пропаганда. Територията на Македония е била наричана България в рамките на Византийската империя, генетично е доказано че жителите на днешна Македония и северна Гърция са с еднакви гени с жителите на България, както и езика им, въпреки чуждата власт, е запазил общият си корен. От своя страна България е била много твърдоглава в отстояването точно на тези територии, което е донесло само беди, като дори при успех ползите са под въпрос. Заради такова твърдоглавие България е изгубила беломорието при междусъюзническата война, както и е загубила 2 световни войни след това. По стечение на обстоятелствата Македония иска да е отделна, което България е уважила, но лъжите и подмяната трябва да спрат!

Абе я стига сте приказвали шитни

Ама тука вече според мен от много време сме се откъснали от идеята за езика, мене не ме интересува на какъв език говорят тези хора. Идеята вече е да спрат да поправят историята, та те до преди 25 години не са съществували, па каквото остава да казват, как Гоце Делчев е македонец, цар Самуил бил македонец и така нататък, те просто крадат история

Д. Атанасов е позор за СУ

Поредния либерал, който се чувства гражданин на света и е надраснал нацията от която произлиза. Автора би трябвало да иде да живее в САЩ, Канада, Австралия или др.млада държава без чувство за нац.принадлежност! Притеснявам се, че като е учител по "История" в столично училище, на какво Атанасов учи младите хора!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.