В Германия 12 български граждани са задържани, а петима от тях вече обвинени в участие и ръководство на организирана престъпна група за наркотици.

Нашите органи са се задействали след издадена Европейска заповед за разследване от прокуратурата на Франкфурт на Майн. 

Днес съобщения дойдоха независимо едно от друго от МВР – заради участието на ГДБОП, и от Специализираната прокуратура. Последната обаче даде и изявление „на живо“.

От думите на Христо Кръстев – говорител на Спецпрокуратурата, стана ясно, че от партньорската държава не дават разрешение да се разгласяват данни по делото.

Ясно е, че у нас е имало претърсвания в област Търговище, като МВР уточнява, че са в гр. Попово и с. Кардам.

Не са открити обаче наркотици, а само други доказателства по разследването, уточни Кръстев.

Ето и пълния текст на прокурорското прессъобщение:

На 23.11.2021 г., в изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Прокуратурата във Франкфурт на Майн - Федерална Република Германия, Специализираната прокуратура и ГДБОП извършиха действия по разследване на организирана престъпна група от български граждани за държане и разпространение на наркотици на територията на ФРГ.

Досъдебното производство е образувано в края на 2020 г. от прокуратурата във Франкфурт на Майн. При координирани действия на с Федералната криминална служба на ФРГ на Франкфурт на Майн, българската Специализирана прокуратура и ГДБОП на 23.11.2021 г. бе проведена съвместна полицейска операция на територията на двете държави - в областите Северен Рейн-Вестфалия и Хесен, както и област Търговище. 

В хода на действията по разследването във ФРГ първоначално са задържани 12 български граждани, като на петима от тях са повдигнати обвинения за ръководене и участие в организирана престъпна група, действаща на територията на гр. Франкфурт, за притежание и разпространение на наркотични вещества. Извършени са претърсвания на 14 адреса, при които са намерени и иззети множество доказателства, относими към предмета на разследването.

При извършените претърсвания на адреси в гр. Попово и с. Кардам са намерени и иззети документи, компютърни конфигурации, мобилни телефонии и други доказателства, свързани престъпната дейност на групата. Те ще бъдат предадени на Прокуратурата на Франкфурт на Майн за приобщаване към воденото във ФРГ разследване.

Неутрализирането на престъпното сдружение е резултат от едногодишни усилия и сътрудничество на германските и българските съдебни и полицейски органи в противодействието на организираната престъпност.

А ето и текста на МВР:

Съвместна  полицейска операция срещу разпространението на наркотици е проведена на територията на ФРГ – области Северен Рейн – Вестфалия и Хесен и на област Търговище у нас. Действията са във връзка с водено разследване от прокуратурата на Франкфурт на Майн - ФРГ, образувано в края на 2020 г. Операцията е резултат от координация между БКА /Федералната криминална служба на Федерална Република Германия/, Прокуратурата на Франкфурт на Майн, ГДБОП и Специализираната прокуратура на Република България.

На територията на Германия са задържани общо 12 български граждани. На петима от тях са повдигнали обвинения за ръководене и участие в организирана престъпна група, действаща на територията на гр. Франкфурт, както и за притежание и разпространение на наркотични вещества. Извършени са претърсвания на 14 адреса, намерени и иззети са  множество доказателства във връзка с разследването.

На територията на Република България е изпълнена Европейска заповед за разследване, като са претърсени адреси на територията на гр. Попово и с. Кардам, общ. Търговище. Намерени и иззети са документи, компютърни конфигурации, мобилни телефони, имащи отношение към разследваното престъпление. Иззетите веществени доказателства ще бъдат предадени на Прокуратурата на Франкфурт на Майн за приобщаване към воденото разследване.

Успешното финализиране на случая е резултат на едногодишните усилия на служители от Областната криминална служба в Хесен и Прокуратурата на Франкфурт на Майн – ФРГ от една страна и на ГДБОП и Специализираната прокуратура - от друга.

Операцията е пример за прилагането на добри практики на ниво международно сътрудничество между страни – членки на ЕС в областта на правоприлагането и противодействието на организираната престъпност.