Депутати от ГЕРБ-СДС внасят проект за налагане на мораториум за тегленето на нов държавен дълг до приемането на Закона за държавния бюджет, както и на бюджетите на ДОО и НЗОК. 

Това заявиха представители на парламентарната група, сред които и бившият финансов министър Кирил Ананиев, на специален брифинг по темата в кулоарите на парламента. 

Причините са вече ясни - фискалният резерв е пълен (около 11 млрд. лв.) и допълнителни средства на хазната не са нужни, дори и бюджетът да бъде забавен до края на януари догодина. Това е фактически вярно, но е и вярно, че никой в служебното правителство няма намерение да тегли повече дългове, както обясни вчера министър Валери Белчев. 

Освен това е очевидно желанието на кабинета да избегне начисляването на дефицит в бюджета за тази година или поне е сигурно, че той няма да достигне до планираните 4,7 млрд. лв. Това предполага, че повече заеми от това правителство няма да се теглят. 

ГЕРБ обаче има и друга причина да иска мораториум:

"На второ място е лошото управление на емисионния календар. ГЕРБ винаги е теглила държавен дълг само тогава, когато е носела доходност за държавата и сме получавали приходи в бюджета. За разлика от нас, почти всяка седмица бяха теглени по 500 млн. лева, без да бъдат дадени никакви мотиви за какво се теглят и какви цели преследва правителството като вземе този заем."

Истината е, че дълговият таван бе поставен именно от ГЕРБ в края на миналата година и той така и няма да бъде достигнат. А досегашните емисии финансираха мерките в кризата, както и подсигуриха хазната за евентуални трусове през януари, ако няма бюджет. 

Вярно е обаче, че те бяха по-скъпи от предишните емисии, но доходността по държавните заеми се увеличава из цяла Европа.