Гръцкият парламент прие законодателна поправка, предвиждаща ваксинирането срещу COVID-19 да стане задължително за хората над 60 години, предадоха агенциите, цитирани от БТА.

Поправката подкрепиха управляващата партия "Нова демокрация", която разполага с мнозинство от 157 депутати в 300-местния парламент, и левоцентристката опозиционна партия "Движение за промяна". Против гласуваха най-голямата опозиционна партия СИРИЗА, Гръцката комунистическа партия, малката лява формация "МЕРА 25" и десноцентристката "Елиники лиси" ("Гръцко решение").

Поправката беше направена като част от законопроект за дейността на Националната централна служба по обществените поръчки в сферата на здравеопазването. В подкрепа на целия законопроект в общи линии гласува само "Нова демокрация".

Гласуването беше предшествано от дебати по обявеното във вторник от премиера Кириакос Мицотакис решение за задължителна ваксинация срещу коронавирус на гражданите над 60 години и глоба от по 100 евро на месец за всеки, който не се е имунизирал до 16 януари.

По време на дебатите Мицотакис реагира на острите критики на опозицията срещу глобата от 100 евро.

"Наистина ли финансовата мярка от 100 евро е прекалено строга? Отговорът е прост: само глобата ще придаде на това решение наистина задължителен характер", каза премиерът.

По думите му мярката се предприема, за да бъде опазено здравето на хората. Той подчерта, че избраната в Гърция глоба е "далеч от глобите в размер на 7000 евро в Австрия и до 1000 евро за нарушаване на законодателството за COVID-19 в Италия".

Премиерът посочи, че правителството е изчерпало всички възможности да убеди хората, преди да вземе решението за задължителна ваксинация на хората над 60 години.

"Девет от десет гърци, които умират от коронавируса, са над 60 години. Повече от осем от десет сред тях не са били ваксинирани. Това са хора, които несъмнено са изложени на най-голям риск", каза Мицотакис и добави, че "ако останат незащитени, те ще доведат до криза националната система на здравеопазване".

Той заяви по време на дебатите, че 17 процента неваксинирани хора над 60 години е "твърде голям процент, за да бъде игнориран".

Мярката няма да важи за преболедували през последните шест месеца, както и за хора със сериозни здравословни проблеми като аутизъм и епилепсия. Глобите ще се налагат с данъците посредством обмен на информация с държавната база данни за социалното осигуряване, a парите от тях ще отиват в бюджета на националната система на здравеопазване.

В Гърция, която е с население от близо 11 милиона души, са отчетени над 18 000 смъртни случая и близо 950 000 заразявания с вируса.