Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Южнокорейската национална полиция иска да наложи сериозни ограничения на шофьорите над 65 години след 2025 г., съобщи местната агенция Йонхап.

Любопитното е как ще бъде проверявана способността на най-възрастните, които искат да си запазят правото на шофиране - чрез виртуална реалност. Подобно на практиката в други държави, в момента хората над 65 имат право да си върнат доброволно свидетелството за правоуправление, а тези на 75 години трябва да си го подновяват на всеки 3 години.

Статистиката в Южна Корея сочи, че най-възрастните шофьори причиняват 1,86 пъти повече инциденти от тези на 30, и 2,75 пъти повече смъртни случаи. В добавка, най-възрастните шофьори са се увеличили 4 пъти от 2008 до 2018 г.

Проблем са и самите изпити по компетентност за най-възрастните - затова местната полиция започва да работи по програма, която ще струва на бюджета около 3 млн. долара, но ще може да установява дали даден шофьор е все още адекватен на пътя без никаква опасност за него и останалите.

Тестът с виртуална реалност ще вкарва шофьорите в реалистични сценарий от реални ситуации на пътя. Ще проверява не само шофьорските им умения, но и когнитивните им способности и паметта им. Особено внимание ще се обръща на нощното каране, което е изключително опасно за симулация в нормални условия.

В теста ще са включени и изненадващи инциденти на пътя, които да проверяват реакциите на шофьорите в напрегната ситуация - например куче, изскачащо на пътя, кола, която засича изпитвания, или изненадващ камион на тъмно кръстовище.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.