55-годишният мъж от хасковското с. Сърница, който едно денонощие държа накрак антитерористи, Жандармерия и цялата местна полиция, е обвинен по 3 члена от НК.

Това става ясно от съобщение на Апелативна прокуратура-Пловдив (става дума за с. Сърница - различно от града със същото име в Пазарджишка област, б.р.).

Бейсим Салиф първо направил опит умишлено да умъртви съседа си М.М., като за това отива на съд по тежкия чл. 115 от НК - като за убийство, само че останало недовършено по независещи от него причини.

Освен това мъжът заради думите "Ще те трепя" ще отговаря и по чл. 144 за закана за убийство.

Бейсин е привлечен като обвиняем и за държане на огнестрелно оръжие - самоделна ловна пушка-едноцевна, предназначена за стрелба с ловни патрони, без да притежава за това надлежно разрешително - престъпление по чл. 339, ал.1 от НК.

В обезвреждането му учуастваха главният секретар и шефове на МВР, а също така - според различни източници между 150 и 200 служители не министерството.

След "хепиенда" със залавянето вчера мъжът е с мярка за 72 часа, а после от съда ще му искат постоянен арест.

Ето и съобщението на пресцентъра на АП-Пловдив:

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем и задържа 55-годишен мъж за опит за убийство в с. Сърница и за държане на незаконна пушка

Днес, 1 декември 2021 г., Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем Б.С., на 55 г., за това че на 29.11.2021 г. в с. Сърница, общ. Минерални бани, обл. Хасково, направил опит умишлено да умъртви М. М., като деянието не е довършено по независещи от него причини – престъпление по чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 от Наказателния кодекс. Той е обвинен и за това, че на същата дата и място се заканил с убийство на М.М. с думите: „Ще те трепя“ и насочил към него самоделна ловна пушка - едноцевна. Престъплението е квалифицирано по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Б.С. е привлечен като обвиняем и за държане на огнестрелно оръжие - самоделна ловна пушка-едноцевна, предназначена за стрелба с ловни патрони, без да притежава за това надлежно разрешително – престъпление по чл. 339, ал.1 от Наказателния кодекс.

От събраните при разследването доказателства може да се направи обосновано предположение, че Б.С. е извършил деянията, за които му е повдигнато обвинение. Той е бил задържан на 30 ноември 2021 г. на територията на област Кърджали, след като се укрил от органите на МВР, които го издирвали.

В момента обвиняемият се намира в болница, където е под постоянна охрана. Той е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура-Хасково да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Действията по разследването продължават.