След близо 20 часа издирване е задържан 55-годишен мъж от Сърница, който "хвана гората" тежко въоръжен след битов инцидент.

Случаят започна с битов скандал вчера след 18 ч между две семейства по повод междусъседски спорове за отглежданите от тях животни (става въпрос за хасковското с. Сърница, а не за града със същото име над Велинград в област Пазарджик, б.р.). По време на конфликта 55-годишният криминално проявен мъж заплашил съседите с огнестрелно оръжие, впоследствие наранил с нож една жена, избягал и се укрил в близката местност, поясни днес главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Случаят изстреля към мястото освен ръководството на МВР и тежковъоръжени спецчасти на съвместната дирекция между СОБТ и Жандармерията. Според медии в района са дошли 150 командоси.

"Пристигналите на място полицаи опитват да го задържат през нощта, при което мъжът открива стрелба. С оглед на обстоятелствата, че е тъмно и съществува риск за живота и здравето на служителите и гражданите, активните мероприятия по установяването и задържането му бяха предприети рано тази сутрин в светлата част на денонощието.

За целта целият регион беше обезпечен и блокиран, а населението бе своевременно информирано за провеждащата се спецакция", поясняват от пресцентъра на МВР.

Така около 15 ч днес на територията на съседната Кърджалийска област издирваният заплашил с оръжие друг местен жител, който своевременно подал сигнал към полицейските служители и "благодарение на адекватната му реакция извършителят е задържан, въпреки оказаната съпротива", поясняват от полицията.

До момента са установени две незаконно притежавани от него огнестрелни оръжия, които са иззети заедно с ножа, посочи още гл. комисар Петър Тодоров пред медии.

По случая е образувано досъдебно производство за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие, като разследването продължава и в насока заплаха за убийство.

"И към настоящия момент текат интензивни процесуално-следствени действия - огледи, разпити на свидетели; назначени са съответните експертизи. На по-късен етап, след анализ на всички събрани доказателства, ще се прецени дали обвинението ще прерасне в по-тежко, а именно за опит за убийство, уточни  районният прокурор на Хасково Румен Сираков.