Полша, Литва и Латвия ще могат да прилагат опростени и по-бързи национални процедури за връщането на мигранти, чиито молби за международна закрила са отхвърлени.

Това предвижда представеният днес пакет от временни облекчения в полза на тези три страни заради миграционния натиск, предизвикан от Беларус. Пакетът бе представен от еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон. Мерките ще се прилагат в рамките на 6 месеца.

Засегнатите от кризата държави получават възможността да удължат периода на регистрация на молбите за убежище до 4 седмици вместо сегашните 3 до 10 дни. Процедурата може да бъде прилагана и на границата, включително обработка на подадените молби и обжалването на отхвърлянията, в срок най-много от 16 седмици. Изслючение се прави за случаите, когато на кандидатите със здравословни проблеми не може да бъде оказана необходимата помощ. А бъде даден на добре мотивираните молби и на тези, подадени от семейства с деца.

При осигуряването на условия за приемане страните трябва да наблегнат върху задоволяването на основните нужди – адаптиран към годишния сезон временен подслон, храна, вода, дрехи, подхояща медицинска помощ и подпомагане на уязвимите лица. Изисква се това дда се прави ри пълно спазване на човешките права. Важно е трите страни от ЕС, граничещи с Беларус, да гарантират тясно сътрудничество с Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) и други партньорски оргтанизации.

Всички прилагани процедури трябва да бъдаат в съответствие с европейското законодателство, като се зачита каква ще бъде най-голямата полза за децата. Важни са и условията на задържане в центровете.

В помощ може да бъде Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO), която ще заработи съвсем скоро. Тя ще помага при регистрирането и обработката на подадените молби. В проверката и връщането на мигрантите може да участва Фронтекс – агенцията за охрана на външните граници на ЕС (чиято централа е в Полша).

Същевременно заради миграционната криза Европейската комисия скоро ще предложи реформа на Кодекса на шенгенските граници. Това заяви през уикенда и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, докато бе в Латвия. Целта е в критични ситуации като настоящата миграционна криза по границата на ЕС с Беларус страните членки да имат възможност за повече гъвкавост, когато трябва да се реагира и действа навреме.