Беларуският лидер Александър Лукашенко днес обвини Литва в убийство на мигранти след съобщения за пореден смъртен случай на източната граница на страната, предаде ДПА, информира БТА.

"При тази мигрантска криза злодеите стигнаха дотам, че убиват хора", каза Лукашенко на среща с представители на беларуското министерство на отбраната.

Докарват мигрантите "мъртви или може би полумъртви" от страната на ЕС до беларуската граница и ги захвърлят там, каза 67-годишния Лукашенко, дошъл на срещата във военна униформа.

ЕС обвинява Лукашенко, често е наричан "последния диктатор в Европа", че умишлено докарва със самолет в страната си хора от кризисни райони като Ирак и ги изтласква към границата с ЕС. Мигранти нееднократно са се оплаквали от грубо отношение от страна на беларуските сили за сигурност.

Беларуската гранична охрана съобщи тази сутрин, че е открила починал мъж на границата с Литва, след като друго тяло беше намерено през уикенда.

Информацията все още не е потвърдена. Международният Червен кръст наскоро съобщи за повече от 10 загинали в граничната криза на източния фланг на ЕС.

Полската гранична служба съобщи днес, че общо 92 мигранти са се опитали да прекосят на територията на Полша от Беларус в рамките на 24 часа