Предлагаме да внесем в следващия бюджет увеличение на минималната работна заплата и тя да стане 710 лв., заяви днес в Министерския съвет служебният министър на финансите Валери Белчев. 

Над 750 хиляди души у нас работят на минимална работна заплата. Те сега получават 650 лв., които, по думите на Белчев, са крайно недостатъчни, за да се издържа едно домакинство. 

Всеки гражданин с доход до 510 лв. ще има право на детски надбавки, които ще се увеличат с 20 процента, съобщи Белчев. Според него това е сериозно увеличение, което ще засегне 20 хиляди деца в България. 

Значително увеличаваме майчинските надбавки за деца до двегодишна възраст, като те се повишават от 380 на 650 лева, съобщи още Белчев. 

По отношение на пенсиите смятаме да предложим, дори и след отпадането на ковид мерките, абсолютната стойност на доходите за пенсионерите да бъде поне запазена на нивата, които са в момента, добави той.

Това би означавало средно увеличение на пенсията на всеки пенсионер с 84 лева, информира министърът. Той каза още, че правителството предлага в следващите шест месеца добавката към пенсиите от 120 лева да се запази.

Много настоявам бюджетът за 2022 г. да бъде приет още в рамките на тази година. Въпреки че някои от политическите сили предпочитат да забавим процеса и да оставим внасянето на бюджета на редовно правителство, ние сме длъжни да спазим закона и да предпазим държавата от рискове, каза още служебният министър на финансите Валери Белчев.

Белчев съобщи, че базовият сценарий на бюджета за догодина вече е подготвен. През тази седмица върви междуведомствена процедура по изчисление на приходите и разходите по бюджета, която ще приключи в петък, така че в понеделник следващата седмица започваме разписването на Закона за държавния бюджет за 2022 г., информира министърът.

Той каза, че този процес ще отнеме около една седмица и по-следващия понеделник започва обсъждането с всички бюджетни структури с общините, както и с фискалния съвет. Приключвайки този процес на 16 декември по план, смятаме да поканим Националния съвет за тристранно сътрудничество. На 17 декември формалният документ ще бъде внесен в Министерския съвет, съобщи Белчев.

Не сме предвиждали реформи по структурите, защото това ще бъдат решения на парламента и на редовното правителство. Смятам, че даваме една добра база, върху която да може да се работи, посочи министърът. Според него е много важно политическите партии да се обединят около това, че бюджет в рамките на тази година трябва да има, да направят своите разговори и компромиси и да приемат рамката такава, каквато е. Министърът посочи, че актуализация на бюджета след това винаги ще е възможна, но е важно да се обезпечи финансовата година.