Киев желае да преговаря пряко с Москва, за да бъде прекратена войната с подкрепяните от Русия сепаратисти в източния регион Донбас. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от световните агенции.

"Трябва да кажем истината, че няма да можем да спрем войната без директни преговори с Русия и днес това вече се признава от всички, всички чуждестранни партньори", каза президентът в годишното си обръщение към Върховната рада.

Преди речта на Зеленски Украйна помоли НАТО да съдейства за налагането на санкции срещу Москва и да засили военното си сътрудничество с Киев, за да бъде възпряно евентуално ново нападение на Русия, която трупа войски по украинската граница.

Зеленски съобщи, че догодина Украйна ще изразходва 320 милиарда гривни (около 11,7 милиарда долара) за сигурността и отбраната си, което според него също става за пръв път в историята на независима Украйна. В украинския проектобюджет за 2021 г. са заложени разходи от 5,95 на сто от БВП сигурност и отбрана. Той каза, че страната му е започнала да строи военен завод за модерни дронове.

Президентът съобщи, че днес ще внесе във Върховната рада законопроект за двойното гражданство за украинците в САЩ, Канада и ЕС. След тази промяна "65 милиона украинци ще се чувстват не диаспора, не просто хора от украински произход, а украински граждани и украинци с равни права", каза той.

В речта си Володимир Зеленски съобщи още, че през февруари 2023 г. в Украйна ще има преброяване на населението. По думите му то ще се състои в сътрудничество с американската технологична компания "Епъл". Единственото засега преброяване на населението в независима Украйна се е състояло през 2001 г. Тогава в страната са били преброени около 48,457 милиона човека.

Пред депутатите президентът заяви, че до края на годината държавният дълг на Украйна ще бъде свален до ниво под 50 на сто от брутния вътрешен продукт. Той се похвали, че през тази година БВП на страната ще възлезе на повече от 190 милиарда долара, което е рекорд от обявяването на независимостта преди 30 години. Освен това за пръв път от 2013 г. насам държавният дълг спада под половината на БВП, допълни Зеленски.

БТА