Сериал за обстоятелствата около създаването на "Последно танго в Париж" ще снимат CBS Studios и Stampede Ventures.

С излизането си през 1972 г. филмът, режисиран от Бернардо Бертолучи, с участието на Марлон Брандо и Мария Шнайдер, шокира публиката с ярките сцени на сексуално насилие, които и до днес предизвикват противоречия. По време на снимките Брандо е на 48, а Шнайдер на 19 г.

Местата на снимките са в Италия, Франция, САЩ. Сериалът обхваща време от 18 месеца  - преди началото на заснемането на "Последно танго в Париж", по време и след като филмът вече е готов. Ще изследва въпроси за идентичността, славата и артистичната амбиция, пише "Дедлайн".

Разказът е през гледната точка на хората в центъра на събитията - Шнайдер, Брандо и Бертолучи. Филмът ще започне с пътуването на Бертолучи до Лос Анджелис през 1971 г., за да убеди банкрутиралия и депресиран Бардо да поеме роля в следващия филм на режисьора, един разказ за сексуална обсесия, емоционален срив и убийство.

По време на снимането на продукцията Бертолучи използва груби тактики, за да предизвика и заснеме истински емоции, и така поставя актьорите (основно Шнайдер) в опасни ситуации. След като филмът излиза на екран през 1973 г., той предизвиква много противоречиви реакции. Брандо и Бертолучи получават сериозни финансови приходи от него. "Тангото" събира 186 млн. печалба. Освен това режисьорът и актьорът получават похвалите на критиката, двамата имат номинации за "Оскар" в съответните категории. Не толкова бляскава е съдбата на Шнайдер. Тя е подигравана и тормозена за ролята си във филма, претърпява емоционални сривове, има психически проблеми, пристрастява се към наркотични вещества. Единствената компенсация, която тя някога получава, са 4000 долара.

Авторите на сценария са Джеръми Милър и Антъни Кон ("Антураж"), Лиза Брюлман ("Убивайки Ив"), Хосе Падиля ("Наркос").

"Тангото" разказва историята на двама мъже, които насилват млада и неопитна жена, не заради секса, а заради изкуството. Те го правят пред камера и резултатът е филм, превъзнасян от критиката и публиката. Болката на Мария обаче е пренебрегната. Вълнувам се да изследвам история за етиката в изкуството, важна, но често пренебрегвана тема", казва един от сценаристите Хосе Падиля.

Във видеоинтервю от 2013 г. Бертолучи си спомня как сутринта преди снимките той и Брандо заедно стигнали до идеята за скандалната сцена, в която героят на Брандо използва парче масло за анално насилие над любовницата си (Шнайдер). Въпреки че признава плана си за ужасен, режисьорът казва, че не съжалява, макар и да изпитва вина. След снимките Шнайдер не проговоря понече на Бертолучи.

Актрисата умира от рак на 58 г. през 2011 г. През 2007 г. разказва, че се е почувствала унизена и „малко изнасилена - едновременно от Марлон и Бертолучи“, въпреки че реално секс не е имало.