Решаваща седмица е настоящата за френската десница, пет месеца преди президентските избори във Франция, отбелязва Франс прес.

От една страна партията „Републиканците“ ще обяви своя кандидат за президент. Днес започва нейният онлайн конгрес. От друга страна крайнодесният полемист Ерик Земур вчера обяви, че ще се кандидатира за президентския пост. Всичко това се случва на фона на една разпокъсана левица и една засилила позициите си крайна десница.

„Републиканците“, които са наследници на голисткото движение след края на Втората световна война, което беше и основната партия, управлявала страната през Петата република, ще излъчат своя кандидат за президент в събота, в последния ден от партийния конгрес, който протича в онлайн формат заради пандемията. Първият тур на изборите е на 10 април догодина.

В битката за президентската номинация на „Републиканците“ участва Ерик Сиоти, депутат и бивш председател на департаменталния съвет на Алп Маритим. Той се позиционира по-вдясно в самото дясно пространство и би бил конкуренция на лидерката на крайната десница Национален сбор Марин Льо Пен и естествено на Земур. Ако Сиоти бъде номиниран, то в крайнодясното пространство ще има по-голяма конкуренция, трима кандидати ще си оспорват гласовете на крайнодесните привърженици и всичко това било от полза за Еманюел Макрон и неговото евентуално преизбиране.

Но ако „Републиканците“ изберат един по-центристки кандидат като Ксавие Бертран, Валери Пекрес или Мишел Барние, то ситуацията за Макрон се усложнява. Бертран е бил в миналото министър на труда и на здравеопазването. Сега е председател на регионалния съвет на О Дьо Франс. Валери Пекрес е била в миналото министърка на висшето образование и науката, на бюджета и правителствен говорител, а сега е председателка на регионалния съвет на Ил Дьо Франс, в който влиза и Париж. Мишел Барние беше главен преговарящ на Брюксел за Брекзит. Тримата разчитат на опита си в две направления - административно управление, министерска или европейска кариера.

Допитване, публикувано в неделя, преди да стане ясно кой ще е кандидатът на десницата, показа, че ако Бертран е кандидат на „Републиканците“, той ще има по-добър резултат на първия тур на президентските избори в сравнение с Барние и Пекрес. Той би получил 13 процента, докато Барние и Пекрес ще имат около 10 процента. На първо място би излязъл Макрон с 25 процента, пред Марин Льо Пен с 19 процента и Земур с 14-15 процента.

Когато Републиканците обявят кой е техният кандидат, процентите в допитванията може да се променят.

Френският крайнодесен политически коментатор Ерик Земур потвърди вчера, че ще се кандидатира за президент на изборите догодина.

Аргументът му беше, че е настъпило време за реформиране и спасяване на Франция. Той обяви кандидатурата си във видеоклип, публикуван в ЮТюб и излъчен по френската телевизия. В него се отправя призив към френските избиратели да си върнат страната "от малцинствата, които подтискат мнозинството", отбелязва Ройтерс.

Земур е бивш журналист, осъждан за подстрекаване към омраза на расова основа. Неговите остри критики срещу исляма и имиграцията му спечелиха поддръжници както сред гласоподавателите на Льо Пен, така и сред представителите на консервативната десница, но също така отблъснаха някои избиратели, които лидерката на Националния сбор се опитва сега да привлече.