Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Председателят на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джером Пауел заяви днес, че централната банка ще обмисли дали да действа по-бързо в оттеглянето на политиката си на свръхниски лихви, за да овладее високата инфлация, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

"Икономиката е много силна и инфлационният натиск е висок. Следователно според мен е подходящо да се обмисли "затягане на кранчето" на изкупуването на активи... може би с няколко месеца по-рано", каза Пауел пред банковата комисия на Сената.

По думите му УФР ще знае повече за евентуалното влияние на варианта Омикрон върху икономиката преди следващото заседание по паричната политика, планирано за средата на декември. 

Засега обаче според Пауел вариантът изглежда не е засегнат силно прогнозите на централната банка.

УФР в момента свива месечното изкупуване на облигации, което има за цел да понижи цената на кредитирането в дългосрочен план. При сегашният темп програмата би трябвало да приключи през юни. Ускоряване на изтеглянето й ще постави УФР на път към повишаване на водещите краткосрочни лихви още през първата половина на 2022 г. 

Това съответно ще вдигне лихвите по ипотеките, кредитните карти и някои кредити за бизнеса.

Пазарите затвориха на червено

Основните индекси на водещите борси в Европа се понижиха силно в края на днешната сесия след най-новите коментари на централния банкер на САЩ Джером Пауел пред Сената и страховете около новооткрития вариант на COVID-19 Омикрон, съобщи Си Ен Би Си.

В Париж САС 40 отстъпи 0,81 на сто и закри на равнище 6721,16 пункта.

Индексът Dax във Франкфурт се срина с 1,18 на сто до 15 100,13 пункта.

Лондонският FTSE-100 се понижи с 0,71 на сто до 7059,45 пункта.

На лондонската борса ICE петролът дорт Брент мина под прага от 69 долара за барел за първи път от 23 август. 

Котировките се понижиха с 6,42 на сто до 68,52 долара за барел. Американският лек суров петрол отстъпи с 6,46 на сто до 65,45 долара за барел.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.