Русия обяви днес, че е извършила още едно успешно изпитание на хуперзвуковата си крилата ракета "Циркон", приветствана от президента Владимир Путин като част от ново поколение оръжейни системи, които нямат аналог, предаде Ройтерс.

Ракетата е била изстреляна от крайцера "Адмирал Горшков" в Бяло море и е поразила мишена на повече от 400 километра разстояние, съобщи руското министерство на отбраната.

Това е второто изпитание на този тип ракета за две седмици. Кадри от изстрелването показват ракетата, осветяваща нощното небе с опашка от бяла светлина, отбелязва Ройтерс.

Съединените щати, Китай и Северна Корея също се включиха в надпреварата за разработване на хиперзвукови оръжия - следващо поколение ракети с голям обсег, които са по-трудни за засичане и прехващане. Те летят със скорост, пет пъти по-висока от тази на звука, или с близо 6200 км/ч.

Путин анонсира през 2018 г. разработването от Русия на цяла серия хиперзвукови оръжия, заявявайки, че те могат да достигнат почти всяка точка от земното кълбо и да преодолеят американския противоракетен щит.

БТА