Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Името на новия вариант на коронавируса Омикрон създава известно объркване. 

През май Световната здравна организация обяви, че ще използва букви от гръцката азбука, за да именума нови варианти. И така да избегне стигматизиране и дискриминация с названия, свързани с определени държави, области или народи. Делта вариантът дълго беше наричан индийски, преди това се говореше за британски, бразилски и т.н. Първият вариант, открит в Китай, стана известен като ухански.

Делта е най-известният и доминиращ през последните месеци. Имаше след това някои други като Епсилон, Йота, Ламбда, Мю.

Така след като преди седмица беше изолиран нов вариант в Южна Африка с научното име B.1.1.529, се очакваше, че СЗО ще избере за него следващата буква от гръцката азбука - Ну.

 Гръцката азбука е с 23 букви. Източник CNN

Обаче изборът беше Омикрон.

Обяснението от СЗО в мейл до Си Ен Ен:

"Ну лесно може да се сбърка с "new' (нов), а буквата Кси (XI) беше пропусната, защото е твърде разпространено малко име (китайско). Най-добрите практики на СЗО са свързани с това да се избягва причиняването на обида на културни, социални, регионални, професионални групи".

Всъщност при Кси, макар и с различно произношение, но изписвана по един и същи начин на латиница, една от първите асоциации е с името на китайския държавен лидер - Си Цзинпин.

Китай, където за първи път в Ухан беше изолиран новият коронавирус, се опитва всячески да се дистанцира от тази си "слава". Пекин яростно отхвърля всякакви подозрения за произхода на вируса. Възпрепятства и дейността на експерти на СЗО, които на място се опитваха да стигнат до повече информация по темата.

Гръцката азбука има само 24 букви. Остават още 9 за евентуални нови варианти. Следващата е Пи. Но и тя вероятно ще бъде пропусната заради наложената ѝ употреба с числото Пи.
 
.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.