Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) ще има значителни правомощия да извършва наблюдение и оценка на здравните системи на страните от ЕС. Той също така ще издава препоръки и предписания.

Това бе постигнато снощи след дълги преговори между Европейският парламент и Съвета на ЕС. Двете институции се договориха за разширяване на мандата на ECDC.

Стъпката ще позволи на базираната в Стокхолм институция да има по-голяма роля в подкрепата на ЕС и страните членки при превенцията и контрола на заразните болести, както и да подобри подготовката на Общността за бъдещи здравни предизвикателства.

По предложение на българския евродепутат от Радан Кънев (ДБ/ЕНП) се създават постоянни екипи за спешна реакция при кризи. Самият той определи тази стъпка като един от двата най-важни елемента на споразумението.

Кънев изтъкна и включването в текста на връзката между заразни и хронични заболявания. Предвидено е след допълнителна оценка изследването на тези взаимовръзки да бъде включено пълноценно в правомощията на ECDC след 2025 г.