Министерските постове са разпределени по формулата 8-4-3-2 между четирите партии, които водят преговори за участие в следващ кабинет - съответно "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

"Това, което знам е, че е постигнато съгласие всяка партия да получи според парламентарната си тежест, а вече конкретните ресори - би следвало от тези квоти да се подберат хората, които са най-добре подготвени."

Това обяви Румен Гечев от БСП по БНТ в понеделник нечер.

По думите му според парламентарната тежест би следвало "Продължаваме промяната" да има най-много - 8 министерски кресла, а на БСП като втора партия в коалицията, най-вероятно ѝ се полагат 4, за ИТН - 3, ДБ - 2.

Гечев определи подходът първо да се подпише коалиционно споразумение като "много правилен".

"Преговорите Би следвало да продължат, ако се подпише такова споразумение, в следващите дни. Това, предполагам, ще стане още в първите два-три дни на новия парламент, след това да се пристъпи към кадрови решения, така че да посрещнем Коледа с ново правителство", начерта той план за съставяне на новото управление.

По част от спорните теми между четирите партии било редно да се изчака приемането на бюджета за следващата година, за да се види какви харчове в условията на криза ще са реални, смята още той.

"Не съм сигурен, възможно е", коментира веднага след Гечев Владислав Панев, съпредседател на "Демократична България" и на "Зелено движение", част от състава на ДБ. Според него тази формула може и да не се запази в този вид. На въпрос ще поемат ли околната среда, Панев обяви, че това е логично, тъй като трите партии в движението разполагат с експерти, но се въздържа от повече конкретика и каза, че тези разговори предстоят.