Ограничения за използването на пиротехнически средства, фойерверки, бомбички, пиратки и други подобни в столицата ще обсъжда Столичния общински съвет, обяви председателят на СОС от ГЕРБ Георги Георгиев на брифинг днес.

Става дума за употребата на празнични експлозии. Те не се отнасят за новогодишната нощ - тъкмо обратното, те ще са позволени с 1 час по-дълго, до 2 ч сутринта. Основната цел е да се ограничат с нормативни промени неконтролируемите гърмежи в междублоковите пространства, а за останалите пиротехнически шоута да има ясно обособени места и режим за разрешение.

"Това решение ще бъде обсъдено след едномесечно публично обсъждане, след което ще бъде прието през януари, за да бъдат наложени промени", съобщи Георгиев. 

Причините за въвеждането на ограничения са много - те стресират домашни любимци, хора с аутизъм, психологически проблеми, както и най-малките. В Столична община е внесена и петиция от над 17 хил. граждани с молба да се вземат мерки за ограничаването им.

Новите мерки, които ще подлежат на месец обществено обсъждане, предвиждат да се ограничават само опасните и шумни пиротехнически средства. Едно от ограниченията е за мястото - те ще са забранени в близост до храмове, детски градини, училища, болници, социални домове.

МВР ще контролира спазването на мерките, а глобите за обикновените нарушители ще са от 500 до 2000 лв, за фирмените събития - от 3000 до 10 000 лв. Всеки ще може да получи разрешение за ползване на пиротехнически средства на определените за това места - за което ще се разчита на районните администрации - след 7-дневен срок.