Новак Джокович най-вероятно няма да играе на Откритото първенство на Австралия по тенис в началото на следващата година, ако се съди по думите на неговия баща Сърджан.

Той даде интервю за държавната сръбска телевизия, в което потвърди своята и на сина си позиция срещу задължителната ваксинация. Преди дни властите в Австралия и щата Виктория обявиха, че неимунизирани състезатели няма да бъдат допуснати до турнира - първи по ред от Големия шлем. Отпадна дори възможността с компромис с 14-дневна карантина при пристигане в страната.

Джокович нееднократно е заявявал, че е против ваксините срещу COVID-19. На финалите на ATP в Торино наскоро той не даде отговор дали ще защитава титлата си в Мелбърн. Още един триумф в Шлема ще го направи №1 по този показател - пред големите си опоненти Рафаел Надал и Роджър Федерер (всички са с по 20).

"При тези обстоятелства и изнудвания той определено няма да играе, заяви Сърджан Джокович, известен с острия си език и критики към Федерер, Григор Димитров и т.н. - Аз не бих го направил, а той все пак ми е син, така че вадете си изводите. Би трябвало да е личен въпрос дали да се ваксинираш или не. А какво имаме ние? Никой няма право да навлиза в личното ти пространство."

Директорът на "Аустрелиън оупън" Крейг Тайли заяви, че според изследване на ATP около 85 процента от първите 100 в ранглистата при мъжете били ваксинирани. Същите били стойностите и при дамите. Той очаква до началото на надпреварата (17-30 януари) процентът да е 90-95.

Задължителна ваксинация се изисква също за придружители, треньори, други хора от щабовете, съдиите, организаторите и феновете.