Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бананите представляват известна опасност поради радиоактивния елемент, който съдържат, твърдят учениге от Пекинския университет по аеронавтика и астронавтика Чан Сяотян и Ляо Дзъ в статия за WeChat. Проучването им е цитирано от РИА Новости и "Фокус".

 

Както отбелязват изследователите, в допълнение към обичайния безвреден калий, тези плодове съдържат и неговия изотоп - калий-40, източник на
йонизиращо лъчение, което се отразява негативно на здравето. Въпреки това количеството му в плодовете се счита за малко.

"Дозата радиация, получена от ядене на един банан, е около 0,0778 микросиверта. Това е незначително. За сравнение, компютърната томография на гръдния кош е еквивалентна на 70 хиляди банана", се отбелязва в статията.

Учените периодично използват "банановия еквивалент" за измерване на радиоактивността на даден източник. Например, максимално допустимото
въздействие на атомните електроцентрали е пропорционално на консумацията на 2500 банана годишно, а смъртоносната доза ще бъде около 35 милиона банана.

Обобщавайки, експертите припомнят, че радиоактивното излъчване заобикаля човек навсякъде, особено по време на рентгенови изследвания и компютърна томография, както и при пушене.

Съдържащите се в тютюна полоний-210 и олово-210 са много по-опасни от бананите.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.