ЕС не води преговори с Минск за пропускане на част от мигрантите, струпани по западната граница на Беларус.

Това съобщи високопоставен представител на Съюза, пожелал да не бъде назоваван.

Той добави, че досега Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) се е свързала няколко пъти с властите в Минск, а върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел е разговарял два пъти с беларуския външен министър Владимир Макей. Не се водят преговори за осигуряване на хуманитарен коридор през ЕС за мигрантите, уточни дипломатът.

По неговите думи усилията на ЕС са насочени към осигуряване на постоянен и безпрепятствен достъп на хуманитарни работници в района. Той посочи, че ЕС би искал мигрантите да бъдат преместени на по-подходящо място, където да се реши съдбата им.

Според него засега става дума за около 2000 души, като около 400 вече са избрали да се върнат обратно в Ирак. Дипломатът уточни, че ЕС не забелязва повишение в броя на полетите и пътниците между Минск и Москва, по повод съмненията, че Русия допринася за задълбочаване на кризата с прехвърлянето на мигранти към западната беларуска граница.

Той допълни, че по данни на Минск досега на границата са загинали десетина мигранти, но тази информация не е потвърдена. Дипломатът поясни, че отпуснатите от ЕС тази седмица 700 000 евро са предназначени само за хуманитарна помощ и не покриват разноски за полети, с които мигрантите да бъдат върнати там, откъдето са дошли.

БТА