Европейската комисия в тясно сътрудничество със страните членки ще предложи задействането на механизма за внезапна спирачка, за да бъдат спрени полетите от южната част на Африка заради обезпокоителния вариант на коронавируса B.1.1.529.

Това съобщи в туитър председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

По-рано Би Би Си съобщи, че Обединеното кралство налага ограничения на пътуванията за и от шест африкански страни заради новия вариант, който се разпространява там.

Вариантът е високо мутирал и има безпокойства, че ваксините може да бъдат по-малко ефективни спрямо него. Много от мутациите - 32 от тях - са именно в шипчестия протеин, с който коронавирусът прониква в клетката - и който имунната система, подготвена от ваксината, се опитва да блокира.

Висш здравен служител в Обединеното кралство го нарече "най-значимия вариант, който сме срещали до днес“. 

Още държави, включително Израел и Сингапур са ограничили пътуванията до същите африкански страни. Няколко европейски страни обмислят нови рестрикции насред пета вълна от COVID-19. Белгия съобщава, че отбелязва увеличение на случаите, което е по-голямо от очакваното.

Министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Саджид Дажавид каза, че от 14 часа българско време днес Англия забранява полетите от Южна Афика, Намибия, Зимбабве, Ботсуана, Лесото и Есватини.

Малко по-късно Франция също забрани полетите и входа на пристигащи от тези държави.

Световната здравна организация свиква днес извънредно заседания заради новия вариант.

Потвърдените случаи до момента са 84 - 77 в Южна Африка, 4 в Ботсуана, 2 в Хонконг, един в Израел. Случаите в Израел и Хонконг са пристигнали от Южна Африка, така че ако са карантинирани навреме, вариантът може да не се разпространи.

Непотвърдените случаи в Африка обаче вероятно са стотици.

Експерт, цитиран от Би Би Си описа новия вариант, известен като B.1.1.529, като "най-лошия, който сме виждали досега" има опасения, че той има потенциал да избягва имунитета. В медиите той бива наричан и вариантът Ню (от гръцката буква N, ню или ни), но това наименование още не е потвърдено от СЗО.

Джавид каза, че учените са "дълбоко загрижени" заради новия вариант, но трябва да се научат повече за него. Той има значителен брой мутации, "може би двойно повече от броя на мутациите, които сме виждали във варианта Делта".

„И това би предполагало, че може да е по-заразен и сегашните ваксини, да са по-малко ефективни“, добави Джавид.

Освен по-голяма инфекциозност и неефективност на ваксините, има индикации, че това може да отслаби ефекта и на лечението с моноклални антитела, като медикаментът на "Регенерон".

Има и малка добра новина - вирусологът Тулио де Оливейра от Южна Африка съобщава, че специфичен вид PCR засича точно новия вариант, което ще улесни много проследяването му.

Сюзън Хопкинс, главна медицинска съветничка на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, каза, цитирана от Би Би Си, че новият вариант е „най-сложният, който сме виждали“ и „най-притеснителният, който сме виждали“.