Асът на Франция и "Реал" (Мадрид) Карим Бензема бе признат за виновен и осъден на година условно и глобен с общо 155 000 евро по делото за изнудване на бившия си съотборник в тима на "петлите" Матийо Валбуена.

80 000 са съдебните разходи на Валбуена, останалото е финансова санкция.

Разследването започна през 2015 г. по обвинение, че голмайсторът участвал в група за изнудване на Матийо Валбуена за секс запис с негово участие. Валбуена бе шантажиран за пари, а Бензема, поне според прокуратурата и заключението на съда, се наел с посредническа роля. Той го увещавал да си плати, за да бъде изтрит записът. Твърди се, че добре познавал шантажорите - хора от престъпния свят в Марсилия. С единия от тях израснал.

В разговори с Валбуена сам ги определял като "много, много големи главорези".

Карим винаги е отричал вина. В същата година той бе изваден от националния отбор и пропусна Европейското в родината си през 2016 г., на което Франция стана вицешампион. Както и Световното две години по-късно, когато "сините" взеха титлата.

Селекционерът Дидие Дешан изненадващо го върна под знамената за Евро 2020 и оттогава Бензема е водещ реализатор. Имаше решаващ принос за спечеления турнир Лига на нациите наскоро. Блесна и на Европейското.

Карим не присъства на произнасянето на присъдата, беше представляван от адвокатите си, които я определиха като "изключително противоречива". Заявиха, че предстои обжалване. Валбуена, който носи екипа на "Олимпиакос" и по-рано този сезон игра срещу "Лудогорец" в Шампионската лига, също го нямаше в съдебната зала.

Четиримата останали от "престъпната група" получиха ефективни присъди от 18 до 30 месеца.

Още през 2015 г. френската преса публикува записи на телефонни разговори между Бензема и другите осъдени. Случаят бе разкрит с помощта на полицай под прикритие.