Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Комисията по лекарствени продукти за хуманна употреба (СНМР) към Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) препоръча използването на ваксината „Комърнати“ на „Бионтек“/“Пфайзер“ против COVID-19 да бъде разширено за деца от 5 до 11 години.

Препаратът вече се използва при хора на 12-годишна възраст.

За новата група обаче дозата ще бъде от 10 милиграма, докато за останалите е 30 милиграма.

Тя също ще се инжектира на два пъти в горната част на ръката на пациента в разстояние от три седмици.

Препоръката е огласена след изследвания на деца между 5 и 11 г. Имунният отговор на инжектирането на 10 милиграма „Комърнати“ на тази възрастова група било сравнимо с този на 30 грама, поставяни на хора от 16 до 25 г.

Ефективността на „Комърнати“ била изчислена у почти 2000 деца на възраст от 5 до 11 г. На тях били поставени ваксина или плацебо. От 1305 ваксинирани с препарата деца само три развили COVID-19. Докато от 663, инжектирани с плацебо, това се случило при 16 деца.

Резултатите от направените конкретни изследвания показват 90,7 на сто ефективност в предотвратяването на симптоматичен коронавирус. Но действителните проценти могат да бъдат между 67,7 и 98,3.

Най-честите странични ефекти при децата от 5 до 11 г. са същите като при тези от 12 г. и нагоре. Сред тях са болка на мястото на инжекцията, умора, главоболие, почервеняване и подуване на това място. Ефектите обикновено са леки или умерени.

Коментари

Хм

Ей тук вече ще се позамисля....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.