Комисията по лекарствени продукти за хуманна употреба (СНМР) към Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) препоръча използването на ваксината „Комърнати“ на „Бионтек“/“Пфайзер“ против COVID-19 да бъде разширено за деца от 5 до 11 години.

Препаратът вече се използва при хора на 12-годишна възраст.

За новата група обаче дозата ще бъде от 10 милиграма, докато за останалите е 30 милиграма.

Тя също ще се инжектира на два пъти в горната част на ръката на пациента в разстояние от три седмици.

Препоръката е огласена след изследвания на деца между 5 и 11 г. Имунният отговор на инжектирането на 10 милиграма „Комърнати“ на тази възрастова група било сравнимо с този на 30 грама, поставяни на хора от 16 до 25 г.

Ефективността на „Комърнати“ била изчислена у почти 2000 деца на възраст от 5 до 11 г. На тях били поставени ваксина или плацебо. От 1305 ваксинирани с препарата деца само три развили COVID-19. Докато от 663, инжектирани с плацебо, това се случило при 16 деца.

Резултатите от направените конкретни изследвания показват 90,7 на сто ефективност в предотвратяването на симптоматичен коронавирус. Но действителните проценти могат да бъдат между 67,7 и 98,3.

Най-честите странични ефекти при децата от 5 до 11 г. са същите като при тези от 12 г. и нагоре. Сред тях са болка на мястото на инжекцията, умора, главоболие, почервеняване и подуване на това място. Ефектите обикновено са леки или умерени.