Цената на природния газ може да се увеличи с повече от първоначално предвидените 3% през декември. Причината е вече ясна - увеличението й на международните пазари. 

Това заяви днес изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов по време на обсъждането на цените в енергийния регулатор.

Припомняме, че 3-процентният скок бе обсъждан преди около 2 седмици, но оттогава нещата на борсите са променени и котировките, макар и с малко, вървят нагоре. 

"Виждаме обаче, че има значително покачване на цените на природния газ на европейските газови пазари и вероятно в предложението, което ще внесем на 1-ви, цената ще бъде малко по-висока. Това се дължи на новината, че германският регулатор замрази сертифицирането на „Северен поток до изпълнение на определени условия на проектната компания. Трябва да се отбележи и че курсът долар – евро също бележи ръст, но въпреки това цената за декември, по която „Булгаргаз“ ще продава на своите клиенти, която ще предложи за утвърждаване, ще бъде значително по-ниска от цените на европейските газови пазари за доставка", поясни днес Павлов. 

Крайното решение ще бъде взето от КЕВР на 1 декември.