Точно в 15 часа (16 часа българско време) днес преговарящите за коалиция партии в Германия представиха споразумението си и новите министерски постове. След месец заседания те вече са на финалната права и се очаква, както бе обещано, новият кабинет да се гласува на 6 декември.

Сред най-оспорваните точки в новия коалиционен договор, по който в крайна сметка партиите постигнаха споразумение, е спирането на въгледобива до 2030 година, вдигането на минималната заплата на 12 евро на час от 9,60 евро сега, задействането на спирачката пред взимането на дългове най-късно през 2023 година, покупката на въоръжени дронове за армията. Въвежда се правото на гласуване от 16-годишна възраст. Пенсиите вече ще могат да се допълват от акции. Няма да има нито вдигане на пенсионната възраст, която в момента е 67 години, нито намаляване на пенсии.

Финансовото министерство се поема от либералната Свободно-демократическа партия, а министър ще бъде лидерът й Кристиан Линднер. Външен министър става Аналена Бербок от Зелената партия. Другият лидер на зелените – Роберт Хабек, става т.нар. суперминистър – тоест ще оглавява две от важните министерства - на икономиката и на климата. Министерството на климата е и ново – досега тази тема се разпределяше между много министерства, но вече ще получи собствено. Хабек освен това ще бъде и вицеканцлер. Канцлер, както се и очакваше, ще бъдее социалдемократът Олаф Шолц.

Зам.-председателят на либералите Фолкер Висинг става министър на транспорта, инфраструкутрата и дигитализацията.

Шолц обеща, че в новото правителство мъжете и жените ще бъдат представени поравно и удържа на това обещание. Социалдемократите ще имат трима мъже и пет жени министри, зелените три жени и двама мъже, а либералите трима мъже и една жена. Така новото правителство ще има осем министри мъже и девет жени.