Котировките на петрола се понижиха тази сутрин, след като ръководеното от САЩ координирано освобождаване на запаси от стратегическите резерви облекчи опасенията около ограничеността на глобалното предлагане, а и инвеститорите се възползваха от вчерашното поскъпване, преди празника на Деня на благодарността в САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сортът Брент поевтиня с 32 цента или 0,4 на сто до 81,99 долара за барел. Вчера цената му нарасна с 3,3 на сто въпреки новината за отваряне на петролния резерв на САЩ и други страни.

Американският лек суров петрол днес понижи стойността си с 12 цента или 0,2 на до 78,38 долара за барел след вчерашното повишение от 2,3 процента.

Координираните усилия на страните, потребяващи петрол, за сваляне на цените на суровината предизвикаха нови продажби, коментира Кадзухико Саито, главен анализатор във Фуджитоми секюритис (Fujitomi Securities).

Зад днешния ценови спад стои и "заключването" на печалбите от инвеститорите преди празника в САЩ, посочва анализаторът, добавяйки, че опасенията от забавяне на темпа на търсене в Европа на фона на възобновяването на пандемията също оказват натиск върху настроенията на пазара.

САЩ обявиха вчера, че ще пуснат милиони барели петрол от стратегическия резерв в координация с Китай, Индия, Южна Корея, Япония и Великобритания, за да се опитат да охладят цените, след като производителите от ОПЕК+ многократно игнорираха призивите за повече суров петрол на пазара.

Малко преди САЩ да оповестят решението си, Индия съобщи, че ще освободи 5 милиона барела от стратегическите си резерви. 

Британското правителство потвърди по-късно, че ще отпусне до 1,5 милиона барела.

Япония ще проведе търгове за около 4,2 милиона барела петрол от националните си запаси, съобщи днес в. "Никей".