Над 10 дни медалите и грамотите на шампионите ни от Международната Олимпиада по Математика са задържани на митницата, съобщи ръководителят на българския национален отбор във Фейсбук.

Причината - според доставчика UPS от 1 август тази година има ново изискване за ДДС и всички пратки, пристигащи от държави извън ЕС, подлежат на обмитяване, независимо на каква стойност са.

"И на око беше изчислено, че трябва да се платят около 150 лева за освобождаване на пратката, свързани с 20% от стойността на международното ѝ транспортиране!", обяснява ръководителят на отбора доц. Станислав Харизанов.

От Агенция "Митници" информираха Клуб Z, че не те задържат пратката - за това са отговорни доставчиците от UPS, тъй като пратката все още не е декларирана за свободно обращение.

"Относно пратката е водена кореспонденция единствено между получателя и доставчика, показа наша проверка. Агенция „Митници" ще окаже пълно съдействие в рамките на нормативната база за бързото и благоприятно решаване на случая, като използва възможността да поздрави българския отбор за успешното представяне на Олимпиадата по математика и им пожелава още по-големи бъдещи успехи", пишат от пресцентъра на митническата служба.

Международната олимпиада по математика бе проведена тази година в Санкт Петербург, Русия. Българският отбор се представи страхотно, като спечели един сребърен медал, три бронзови и две почетни грамоти. Олимпиадата се осъществява дистанционно, заради пандемичната ситуация.

Доц. Харизанов уточнява, че миналата година е имало аналогична пратка от същите виртуални домакини, която обаче е пристигнала безпроблемно до Института по математика и информатика на БАН седмица след изпращането й.

"Свързах се с организаторите - такива пратки се пращат на всички 107 държави участнички в олимпиадата (дори и да не са спечелили медал, най-малкото трябва да си получат грамотите за участие). Досега не е съобщен друг подобен случай за задържане на пратка от съответните митнически власти", обяснява той.

Проблемът с медалите и грамотите не е само за удоволствие на децата - те са им нужни и за кандидатстване в университети, за национални и международни стипендии, тъй като са важна част от документацията за това.

Пред Клуб Z той уточни, че е разговарял с българския офис на UPS, който му е казал, че има два варианта - или да чака дълга комуникация с руснаците за изясняване на стойността на пратката, или да бъде платена такса на базата на тяхно изчисление. От UPS са заявили, че гледат на пратката като "подарък от Русия". Това, което те са пропуснали, е че в ЕС има ясни правила за медали и отличия, които се освобождават напълно от такси.