Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Делото срещу топполицаите от ГДБОП, обвинени, че са покривали и подпомагали наркодилъри, е прекратено и върнато за 3-ти път от съда. Причината е една и съща - сериозни процесуални нарушения в обвинителния акт на прокуратурата, от който подсъдимите няма как да разберат в какво ги обвиняват. 

Третото поредно прекратяване на "Бопаджийското" дело е факт от миналатата седмица, научи Клуб Z.

Става въпрос за Цветан Панков - бивш директор на отдела за борба с наркотиците в ГДБОП, и шефа на сектор в същия отдел Кирил Ванков. Като трети техен съучастник първо бе посочена жена от полицията, която била ковчежник на групата. После това се оказа, че това не е така, защото тя отпадна от обвиненията, а с полицаите бе обвинен цивилен помагач.

На 28 юни 2020 г. говорителят на главния прокурор Сийка Милева даде брифинг, в който не само описа удара срещу полицаите, задържани 2 дни по-рано, а и разкри, че те били престъпници още от 2014-а, а през 2017 г. осуетили операция срещу наркотиците. Затова били "поставени на мониторинг". Не стана ясно как така толкова години двамата не са неутрализирани, след като прокуратурата е знаела за делата им - обяснението на нарочния брифинг на топпрокурорката бе, че познавали много добре системата, знаели как да се прикриват, били много нагли и безпрецедентно арогантни.

Още по време на гледането на мярка за неотклонение през юли 2020 г. адвокатът на единия Емануил Йорданов предрече, че при едно влизане на делото в съда „ще падне голям смях“.

Оттогава насам трети път съдът прекратява и връща казуса заради калпав обвинителен акт.

Интересна е и личността и съдбата на "сигналоподателите" срещу БОП-аджиите. Делото срещу тях тръгва по показания на Радмил Ранов-Радо Ланеца и Веселин Христов - Весо Паяка. Двамата по забележителен начин дават показания пред Специализираната прокуратура, докато са обявени за национално издирване по друго дело. И после пак изчезват. 

Междувременно през август 2021 г. административният съд на първа инстанция вече се произнесе, че уволнението на Кирил Ванков (дело на министър Христо Терзийски) е незаконосъобразно и го възстанови на работа. Предстои ВАС да се произнесе окончателно.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.