Иван Абажер – председателят на проруската българска национално-културна автономия в Крим, покани президента Румен Радев да посети полуострова.

Самият Абажер споделя идеята си пред РИА Новости.

„От Балканите дойдоха славянската писменост и православието. Затова именно от Балканите трябва да дойде признаването на Крим като законна и неотменима част от Русия. Ако президентът на България вземе решение да посети руския Крим, убеден съм, че ще му бъде оказан топъл и радушен прием“, заявява той.

И допълва, че българската общност на полуострова, както и всички негови жители като цяло ще бъдат доволни от посещението. То щяло да положи основите за създаването на здрави руско-български отношения.

ЕС не признава анексията на Крим и Севастопол и ги смята за част от Украйна. Нито един европейски ръководител не е посетил полуострова след окупацията му през 2014 г.

Румен Радев заяви на 18 ноември, че Крим е руски. Това стана по време на телевизионен дебат със съперника му Анастас Герджиков. Двамата се явяват на втори тур на президентските избори утре.

В отговор украинското външно министерство привика българския посланик. От Европейската комисия заявиха в отговор на въпрос на Клуб Z, че според ЕС и всички негови 27 страни членки Крим е част от Украйна.

Иван Абажер е член на Обществената камара на Руската федерация. Това е консултативно-съвещателен орган, създаден през 2005 г. Членовете му не получават заплата. Камарата обаче се финансира от руската държава.