Крайнодесният полемист и потенциален кандидат за президент на Франция Ерик Земур е подсъдим за насаждане на расова омраза, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Вчера в Париж започна делото срещу Земур, заведено заради негово изказване по адрес на непълнолетните мигранти.

"Нямат работа тук. Те са крадци, убийци, изнасилвачи. Ето това са те. Трябва да бъдат изгонени и въобще не трябва да идват", заяви той през септември 2020 г. в ефира на телевизия "Се нюз".

Самият Земур, който в миналото е бил осъждан за подтикване към расова омраза, не се яви на вчерашното съдебно заседание. Той заяви в комюнике, че делото срещу него е опит да бъде сплашен от прокурори и антирасистки групи. Той заяви, че не се отказва от думите си и добави, че няма да присъства на заседанието, "защото политическият дебат не се води в съдебни зали", предаде Асошиейтед прес.

Ищци по делото са няколко общини, чиито структури отговарят за децата мигранти, както и неправителствени организации.

Ответник по делото е и председателят на управителния съвет на "Канал+", компанията майка на "Се нюз" Жан-Кристоф Тиери. Френският медиен регулатор наложи 200 000 евро глоба през март на телевизията за излъчване на коментари, подтикващи към омраза.

Междувременно британската Кралската институция, научноизследователска организация, основана в края на XVIII век, съобщи, че отменя лекция на Земур, насрочено за утре, след „надлежна проверка“ на госта, пише „Политико“.

Очакваше Земур да говори пред няколкостотин души от френската емигрантска общност в Лондон. Говорител на Кралската институция каза, че "няма да коментират" причините за своето решение.