Френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Марио Драги ще подпишат на 25 ноември в Италия двустранен договор, който цели да промени баланса на силите в ЕС след оттеглянето от власт на германския канцлер Ангела Меркел, предадоха Ройтерс и АНСА, цитирани от БТА.

Договорът ще създаде стабилна и официална рамка на двустранното сътрудничество между Франция и Италия. Той ще е подобен на Елисейския договор, който регулира отношенията между Франция и Германия, посочва АНСА.

Повече подробности за споразумението засега не се съобщават. Ясно е само, че договорът ще бъде подписан в италианския дворец Куиринале, където е италианското президентство и ще се казва Договорът от Куиринале.

Идеята за подобно двустранно споразумение възникна през 2018 г., когато в Италия бе премиер Паоло Джентилони. Но отношенията между Рим и Париж се влошиха, след като правителството на Джентилони беше наследено още същата година от популистки кабинет, включващ антииимгрантската и евроскептична партия Лига и антисистемното Движение 5 звезди.

Сега, когато на власт е правителството на Марио Драги, двустранните връзки напълно се възстановиха и Драги и Макрон искат все повече да действат в тандем, за да формират политиката на ЕС след години на остри спорове между двете страни.

"Макрон иска по-силни връзки с Италия", казва неназован италиански представител и допълва, че Рим също иска партньорство с Париж, подобно на това между Париж и Берлин.

Напрежението между Рим и Париж достигна пик в началото на 2019 г., когато Франция дори за кратко извика посланика си заради спор, касаещ имиграцията. После нещата се подобриха.

Последната среща между Макрон и Драги беше в Париж миналата седмица по време на международната конференция за Либия - въпрос от стратегическа важност и за Италия, и за Франция.

Макрон ще бъде в Рим на 25 и 26 ноември. Той ще има и среща с папа Франциск във Ватикана.