ДПС не заяви официална подкрепа за нито един от кандидатите за президент на втория тур. Това стана ясно от изявление на Мустафа Карадайъ след заседание на партийното ръководство.

"Правим избор на една важна институция. Нашата кампания беше такава, че ние очертахме очаквания профил на президентската институция.

Президентът трябва да бъде обединител на нацията, стожер на Конституцията, полето за съгласие, лидер на държавността, лидер на държавата пред света.

Избирателят на ДПС е много мъдър и ще направи правилния избор. И ще гласува за президент, който най-много се доближава до така очертания профил", каза Карадайъ.

Според него най-важното е да има единство на нацията.

"Няма просперитет в общество, което е разединено", каза Карадайъ.

За преодоляване на политическата криза било нужно възстановяване на демокрацията, което обаче не станало чрез реваншизъм.

Карадайъ, който сам взе трето място в президентската надпревара, отчете, че ДПС е получило добри резултати на изборите

"Искам да благодаря на всички български граждани - и в България, и по света и в Турция, които гласуваха за ДПС на парламентарните и на президентските избори", каза Карадайъ.

Той обаче заяви, че има проблем с контролите на протоколите от чужбина, които се извършват от ЦИК. ДПС приема резултатите, но според Карадайъ е важно ЦИК да даде обяснение за тези разминавания на българските граждани.

За сметка на неговата енигматичност само часове по-късно на фейсбук страницата на ДПС-Истанбул се появи следният плакат.

Той призовава в неделя да се гласува с №15 за Анастас Герджиков и Невяна Митева. Статусът е, че ДПС се чувства "решително".