Клубовете се организираха и започнаха подписка конгресът на БФС през март да бъде изборен и да премине по определен дневен ред, заяви пред БНТ бившият член на Изпълкома Петър Величков, който е част от екипа на Димитър Бербатов.

Редовният конгрес на БФС беше насрочен за 18 март 2022 г. Това се случи малко, след като Софийският градски съд обяви, че на 12 октомври 2021 г. трябва да има извънредно заседание. Преизбраното ръководство на централата планира сбирката на 18 март да се занимава с промени в устава и други административни въпроси. Аргументът е, че така ще се спази уставът.

"Ние ще окажем съдействие за събирането на подписка и по този начин да се сложи край на цялата история. Над 40 клуба се свързаха с нас. Димитър Бербатов няма намерение да се отказва от битката за президентския пост, защото той още по-отблизо видя какво става в българския футбол", заяви Петър Величков.

Едно от опасенията в щаба на Бербатов е свързано с фалшифициране на протокола от извънредния конгрес на БФС, на който бившият №9 загуби вота за президент от Борислав Михайлов, а той и екипът му оспорваха процедури и фактът, че не се стигна до балотаж.

Вчера Бербо обяви, че СГС е спрял вписването на новото ръководство и решенията на конгреса и че протоколът липсва. Пред Sportal.bg изпълнителният директор Борислав Попов опроверга това - според него всички документи са внесени, а спряното вписване било заради жалбите на три клуба - нещо обичайно в такива случаи.

"Аз не съм виждал протокола, но от извадката на Търговския регистър се виждат 12 списъка, 4 други документа и нищо повече. Протокол няма, продължи Величков. - Всички документи, които се внасят в регистъра, трябва по закон да бъдат публични. Ако те към това пълномощно са прикрепили определени документи да не бъдат видими за обществото, това не им прави чест. Ако протоколът е сложен там, единствената причина е за да не се види. Ние сме изискали протокола, пуснахме писмо до регистъра, като искаме публикуване на всички документи."

Петър Величков коментира и информациите за проверката на Икономическа полиция - възложена от прокуратурата, свързана със стопанисването на Националната футболна база в "Бояна". Поначало държавното обвинение се е сезирало от негови и на Димитър Бербатов изявления за нарушения.

По този казус Борислав Попов коментира, че не било проверка, а само запитване. Борислав Михайлов пък обвини Бербатов в изнасяне на лъжи и манипулации.

"Това, което визираха ръководителите около Борислав Михайлов, че прокуратурата била там и си е свършила работата, няма нищо общо с тази проверка, която вчера анонсираха в медиите, обясни бизнесменът. - Тя е конкретно за безстопанственост и за начина по който се управлява Националната футболна база. Михайлов вчера обяви в блога си, че няма такава проверка и обвини Бербатов в неистина. Аз ще го попитам кое е неистина, когато я има тази прокурорска проверка за безстопанственост. Това не е просто запитване. Ако прокуратурата прецени, ще образува досъдебно производство и ако бъдат събрани доказателства ще предяви обвинение."

Той разказа и за взаимоотношенията между БФС и наемателите на хотелска част, ресторант и кафенета на територията на строения с пари на ФИФА и УЕФА луксозен комплекс:

"БФС не си събира средствата от наемателите на националната футболна база. Един наемател изчезна с над 200 хиляди лева задължения. БФС осъди този наемател само за 80 хиляди лева, но не може да вземе нищо. Всичко се повтаря и с новите наематели. Трупаха се големи задължения, месеци наред не бяха плащани наеми. Защо се допускат тези неща? Ако има грешки с един наемател, не трябва да се повтарят със следващия, но това се случва. Вероятно не всичко е съвсем чисто, щом не прекратяват договорите с наемателите, когато не си плащат сметките."

Петър Величков отговори и на обвиненията Михайлов, че неговият конкурент се е "превърнал във фабрика за производство на фалшиви новини, лъжи и манипулации":

"Михайлов твърди, че Бербатов разпространява неистини. На сайта си Бербатов каза, че е спряно вписването на решенията на конгреса от 12 октомври. Къде е неистината, която Бербатов тиражира? Затова ли Михайлов си направи блог, за да може да повтаря едни и също работи, които нямат нищо общо с истината?

Няма съд, който при такива тежки пороци да отсъди, че може да бъдат вписани решенията на този конгрес. Пороците са основно, че една част от делегатите не бяха допуснати с аргументи, които нямат нищо общо със закона и самото провеждане на конгреса. Уставът ясно казва как се изчисляват 50% + 1 глас от присъстващите. В залата бяха 483, както е според доклада.

Секретариатът допусна грешка, да не преброят присъстващите в залата преди изборите. Смятаме, че тази грешка не бе допусната случайно, самото ръководство търсеше начин, по който конгресът да не произведе легитимни решения, да се стигне до обжалване и да влезем в процедура, в която да се спори, което ги легитимира за период от 2-3 години. Няма кой да чака още 2-3 години съдът да взима решения, които вече са ясни."

Бившият директор на OMV България не вижда начин, по който Димитър Бербатов би се съгласил да работи с настоящото ръководство на централата, каквато покана получи от Михайлов.

"Как ще отиде Бербатов да работи с това ръководство? За 16 години работа резултатите са 0. Бербатов каза, че е готов да следва, ако има човек с моята визия и е по-подготвен от мен. Към момента такъв човек не виждаме", категоричен бе Величков.